‘Game of Thrones’-acteur John Stahl overleden op 68-jarige leeftijd

De Schotse acteur John Stahl is op 68-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn management bekendgemaakt. Stahl is bij het grote publiek vooral bekend voor zijn rol als Richard Karstark in Game of Thrones.

John Stahl maakte zijn televisiedebuut met een gastrol in 1976 in de Schotse soap Garnock Way. In 1979 volgde zijn filmdebuut met een rolletje in A Sense of Freedom. Zijn grote doorbraak volgde echter in 1982 toen hij de rol kreeg van Tom ‘Inverdarroch’ Kerr in de populaire Schotse soap Take The High Road, die later zou hernoemd worden naar High Road. Die reeks was de opvolger van Garnock Way en zag Stahl zijn opwachting maken in het vijfde seizoen. Hij zou tot het einde van de soap in 2003 een vaste rol hebben en regelmatig te zien zijn.

Richard Karstark in Game of Thrones

De internationale doorbraak van John Stahl kwam er in 2012 toen hij te zien was in Game of Thrones. In de razend populaire HBO-serie speelde hij de rol van Richard Karstark. Die was als Lord of Karhold een van de vazallen van de Starks, maar zich uiteindelijk tegen Robb Stark keren nadat Jaime Lannister twee van zijn zonen had vermoord. Karstark besloot daarop op zoek te gaan naar de Kingslayer, maar hij wordt door zijn ontrouw geëxecuteerd door Robb Stark. Stahl was aan het einde van het tweede en het begin van het derde seizoen van Game of Thrones te zien.

Tussendoor was John Stahl vooral actief in het theater. Zijn manager Amanda Fitzalan Howard beschreef hem aan de BBC als “een acteur van opmerkelijke vaardigheid en een trouwe Schotse theatermaker”. Stahl bleef heel zijn leven lang in Schotland wonen en was een fervent voorstander van de Schotse onafhankelijkheid.

Meer
Lees meer...