Left Right
scrollTop top

‘Game of Thrones’-actrice Diana Rigg: “Ik hou van de complexiteit van Olenna!”


‘Game of Thrones’-actrice Diana Rigg: “Ik hou van de complexiteit van Olenna!”

In ‘Game of Thrones’ meespelen, maakt je al veel. In ‘Game of Thrones’ meespelen als Lady Olenna Tyrell, maakt je een legende. Al had actrice Diana Rigg die rol daar helemaal niet voor nodig. In de jaren 1960 werd ze al bekend, maar nu heeft ze een heel leger nieuwe volgers. En daar blijft ze verrassend nuchter onder.

Tientallen jaren na haar iconische rollen in James Bond en The Avengers deed Diana Rigg het opnieuw. Ze veroverde miljoenen harten als Olenna Tyrell in Game of Thrones. En hoe! Rigg was al bijna 70 jaar oud toen ze aan de rol begon en had nog nooit over de serie gehoord. Ze accepteerde de rol die de makers David Benioff en Dan Weiss haar aanboden omdat “de scripts meesterlijk gemaakt waren”.

Olenna Tyrell

“Ik hou van de complexiteit van Olenna”, vertelt Diana Rigg aan Entertainment Weekly, “Ze was een politieke vrouw, en ze speelde het spel briljant. Ze zette alles en iedereen aan de kant om te zorgen dat haar familie het overleefde, wat op een manier historisch is.” Ze speelde de rol graag, maar weet niet zeker of ze Olenna zal missen of niet. “Dat is de aard van deze job: je gaat verder.”

Wat ook in die “aard van de job” zit? Ontdekken en ontdekt worden. En Diana Rigg werd ontdekt, voor het eerst tientallen jaren geleden, maar opnieuw door Olenna Tyrell. De actrice heeft een heel leger nieuwe volgers, maar daar is ze zelf erg nuchter over. “De jongeren, ik verwacht niet dat ze mijn verleden kennen, maar als ze me door Game of Thrones
leren kennen, dan is dat goed.”

Kroatië en Noord-Ierland

Het beste aan heel haar Game of Thrones-avontuur vond Diana Rigg de reizen die ze kon maken en de prachtige locaties die ze kon zien. “Ik hou van filmen op locatie”, vertelde ze. “Om te beginnen was het Kroatië, en dat was fantastisch, want ik was er nog nooit geweest en op mijn vrije dagen ging ik er vaak op uit. Belfast was ook zo. Ik kende de stad helemaal niet, dus het was een mooie kans om die plekken te gaan bestuderen en te leren kennen.”

Op één van die locaties werd The Purple Wedding gefilmd, het trouwfeest van Joffrey en Olenna’s kleindochter Margaery. Rigg bracht een week door samen met de rest van de cast in Kroatië en vond het daar prachtig. Ze moest daar een lijst vanbuiten leren, met alles wat Olenna’s leger nodig had. “Het was een gigantische eindeloze lijst, en ik herinner me dat ik toen ik ze aan het studeren was, dacht ‘Testen ze nu mijn geheugen omdat ik zo oud ben?’ Ik deed het in één take, dus het was wel oké.”

Onder de indruk

Haar rol op zich mist Diana Rigg niet, maar de scènes die ze samen met Charles Dance (Tywin Lannister) speelde, des te meer. De twee hadden jaren geleden al eens samen op de set gestaan. In 1997 om precies te zijn, toen ze samenwerkten aan de Britse versie van Rebecca. Samen met Charles Dance en Julian Glover (Grand Maester Pycelle) op de set staan, vond Rigg fantastisch.

Maar zij was niet de enige die een beetje star struck was. Natalie Dormer, die Olenna’s kleindochter Margaery speelt, noemde haar kortweg “een legende”. Volgens haar moet je ook helemaal niet acteren als je met Rigg samen op de set staat. “Respect is zwijgen en luisteren. Alleen die dynamiek van een jongere actrice en iemand met zo veel ervaring als Diana, is wat ik NAR noem, no acting required.”

Famous last words

Ook al mist Diana Rigg haar rol zelf niet, wij kunnen wel een beetje Olenna in ons leven gebruiken. Haar directe uitspraken en de momenten die ze daarvoor uitkoos, hebben er samen voor gezorgd dat Lady Olenna de term famous last words helemaal opnieuw uitgevonden heeft. Vergeten wat die waren? Shame. (Maar we helpen je. Hier vind je de 25 belangrijkste doden uit Game of Thrones terug.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539