Left Right
scrollTop top

‘Game of Thrones’-actrices Maisie Williams en Sophie Turner: “Opgroeien op de set was soms echt lastig”


‘Game of Thrones’-actrices Maisie Williams en Sophie Turner: “Opgroeien op de set was soms echt lastig”

‘Game of Thrones’ is bijna ten einde. De serie beheerste tien jaar lang de levens van miljoenen fans, maar was ook niet niks voor de acteurs. Sophie Turner en Maisie Williams, beter bekend als Sansa en Arya Stark, spendeerden de helft van hun leven tot nu toe op de set van de legendarische tv-serie. Ze blikken terug op hoe dat was, op hun hechte vriendschap en het einde van ‘Game of Thrones’.

Het einde van Game of Thrones komt elke dag dichterbij (wenen is toegestaan), maar voor het laatste seizoen uitgezonden wordt, blikken verschillende acteurs nog even terug op hun tijd in Westeros. Maisie Williams en Sophie Turner, die de zussen Arya en Sansa Stark spelen, hadden het met Rolling Stone over opgroeien op de set van Game of Thrones, het einde van de reeks en hoe zij daarmee omgingen.

Tijd van hun leven

Dat Sophie Turner en Maisie Williams beste vrienden zijn, is waarschijnlijk voor bijna niemand iets nieuws. Maar wist je ook dat die vriendschap ontstond op de allereerste dag dat de twee elkaar ontmoetten? Toen ze auditie deden voor de rollen van Sansa en Arya Stark, volgde ook wat een chemistry reading genoemd wordt. Als meerdere personages een goede band hebben, worden de mogelijke acteurs op voorhand eens samengezet om te zien of ze die band kunnen overbrengen.

En die band was er bij Williams en Turner, die toen amper twaalf en dertien jaar oud waren. Op die test werd blijkbaar nogal wat afgelachen, ondanks het feit dat de auditie het leven van de jonge meisjes drastisch kon veranderen. “We zijn nu beste vriendinnen”, vertelt Williams, “En bij Game of Thrones zagen ze dat al jaren geleden. Het moet echt magisch geweest zijn om twee meisjes samen te zien die de tijd van hun leven hebben.”

Samenwerken met je beste vriend

Door de evolutie die Arya en Sansa doormaken, zijn ze doorheen de reeks amper op hetzelfde moment op dezelfde plaats. De twee komen niet meer samen voor vanaf het moment dat hun vader onthoofd wordt en dus hebben de actrices ook niet meer samengewerkt tot in het zevende seizoen van Game of Thrones. En dat is misschien nog zo slecht niet geweest, legt Turner uit. “We zijn echt een nachtmerrie om mee samen te werken. Als je samenwerkt met je beste vriend, krijg je nooit – echt nooit – iets gedaan. Ik denk dat de makers er onmiddellijk spijt van hadden dat ze ons samen in scènes gestoken hadden.”

Het pad dat de Stark-zussen afleggen in Game of Thrones is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Al in het eerste seizoen verandert hun leven drastisch: Arya vlucht, wordt een ‘jongen’ en plant haar wraak, terwijl Sansa een gelukkig meisje was, dat wat in haar eigen wereldje leefde, tot ze in de handen van de wrede Joffrey valt. Maar net zoals hun personages, groeien ook de actrices op naarmate de reeks vordert. En dat was voor hen niet altijd even gemakkelijk.

Niet perfect

De auditie voor de rol van Arya Stark, was de tweede die Maisie Williams ooit deed. En het was meteen raak, al was ze daar in het begin helemaal niet zo zeker van. “Ik keek rond in de kamer, zag allemaal supermooie meisjes en ik voelde me echt smerig. Daarvoor had ik al audities gedaan voor balletscholen en zo, met mijn brede dijen en scheve tanden, terwijl de andere kinderen eruit zagen alsof ze uit een reclamefilmpje kwamen.”

Williams was al vaak afgewezen en vernederd geweest omdat er iets aan haar was dat niet goed genoeg was. Zelfs toen ze nog zo jong was, voelde ze al dat ze geen perfect uiterlijk had en dat dat een probleem was. “Maar voor Arya was dat perfect. Het was precies wat ze wilden. Fuck you and your perfect smile!”

Dit zijn de zes vragen die we zeker beantwoord willen in het laatste seizoen van Game of Thrones.

Yes! Ik ben een vrouw!

Maisie Williams had het heel moeilijk toen haar lichaam begon te veranderen, maar dat van Arya Stark nog steeds dat van een kind was. “Het is een beetje zoals de koningin moet doen”, legt ze uit, “Ik denk dat zij een soort beha moet dragen die haar borsten onder haar oksels duwt.” En het werd erger, want haar lichaam bleef veranderen. “Op een bepaald moment moest ik een vals buikje dragen, zodat alles effen zou zijn. De eerste keer dat ik een beha in mijn kleedkamer vond, dacht ik “Yes! Ik ben een vrouw!”

Screenshot/HBO/Game of Thrones

Volledig anders dan Arya

In het echt is Maisie Williams helemaal anders dan ze in Game of Thrones overkomt. Als Maisie vragen mensen soms wat er scheelt. “Dat komt doordat ik me er niet bewust van ben wat mijn lichaam precies aan het doen is. Ik ervaar rauwe emoties gewoon zoals ze komen.” Arya is compleet het tegenovergestelde: die is heel berekend over hoe ze zich gedraagt, omdat ze niet wil dat mensen weten wat ze denkt.

“Als ik Arya speel, is het precies alsof ik een soort supermens word. Ze knippert minder, haar ademhaling is veel gecontroleerder… Ik ben precies hyperalert als ik haar moet zijn.” Williams maakte ook een periode mee waarin ze heel weinig emoties kon ervaren, ze kon niet wenen, zowel echt als gespeeld, kreeg ze geen traan uit haar ogen. Plots ging dat gevoel over, en dat viel samen met de opnames van seizoen acht. “Arya werd ook weer een echte mens, ervoor had die ook weinig emoties.”

Hier lees je acht theorieën over het einde van Game of Thrones.

Jaloers op badass Arya

In het begin was Sophie Turner jaloers op haar vriendin, omdat zij een echte badass mocht spelen en met zwaarden mocht vechten. “Ik wist wel dat mijn personage ook veel macht had. Sansa past zich veel beter aan dan Arya. Mocht die in Sansa’s schoenen gestaan hebben in het begin, zou ze zeker haar hoofd verloren zijn. En omgekeerd. Mocht Sansa het leven van haar zus geleid hebben, zou ze gepest geweest zijn tot ze doodviel.”

Screenshot/HBO/Game of Thrones

Het was ook heel moeilijk om in het begin van de reeks te spelen dat ze smoorverliefd was op de jonge Joffrey Baratheon. De truc? Zich inbeelden dat hij Justin Bieber was. “Ik moest me gedragen zoals een Justin Bieber-fan. Die beseft ook niet dat hij een soort duisterheid rond zich heeft. Ik was zelf ook een Belieber, met een hele muur aan hem gewijd in mijn slaapkamer.” Zo kregen ze uit haar wat ze Sansa wilden zien doen. In het begin ziet die het leven echt door een roze bril.

Eindelijk voor zichzelf opkomen

Turner vond het heel frustrerend dat haar personage zo traag evolueerde. “Maar dat maakt het uiteindelijk wel veel bevredigender”, relativeert ze. “Ik ben heel blij om te zien dat Sansa nu pas in haar machtspositie komt.” En die machtspositie is tot nu toe misschien wel het duidelijkst geworden na haar huwelijk met de wrede bastaard die dan toch geen bastaard meer was, Ramsay Bolton. Die verkrachtte haar tijdens hun huwelijksnacht terwijl er iemand anders op stond te kijken.

Op het einde van seizoen vijf heeft Sansa het juiste moment gevonden om voor zichzelf op te komen. Ze laat Ramsay levend opeten door zijn eigen honden. “Dat was een heel goed stuk van het Game of Thrones-verhaal”, vertelt Turner. “Ramsay vermoorden met de honden was de meest bevredigende scène. Het maakte me zo emotioneel, omdat ik er al zo lang op aan het wachten was om Sansa zichzelf te zien verdedigen tegenover de mensen die haar slecht behandelden.”

Screenshot/HBO/Game of Thrones

Emotioneel en empathisch

De scène waarin Sansa haar “echtgenoot” vermoordt, is niet het enige waar Sophie Turner emotioneel van wordt. “Ik ben een heel emotioneel en empathisch persoon. Ik kon ’s avonds in bed echt liggen wenen voor mijn personage. De dingen die dat meisje meegemaakt heeft, zijn gewoon ongelooflijk en ronduit verschrikkelijk.”

Het einde komt dichter

Langs alle kanten vliegen de hints over het einde van Game of Thrones ons rond de oren. Het gaat van trailers tot affiches en zelfs de kledingkeuze van de personages daarin. Maar ook de acteurs en makers van Game of Thrones lossen soms misschien iets meer dan ze zelf willen. Zo vertelde Maisie Williams aan Entertainment Weekly dat ze onmiddellijk het eerste seizoen herbekeken heeft, toen ze het script voor het laatste las. “Er zijn zoveel scènes die op die uit het eerste seizoen lijken”, zei ze toen.

Williams hintte op haar eigen Instagramaccount ook al naar het einde van Game of Thrones.

Screenshot/HBO/Game of Thrones

Ook George R. R. Martin, de schrijver van de boeken waaruit de serie ontstaan is, weet nog niet zeker hoe Game of Thrones zal eindigen. De tv-show heeft namelijk de boeken al ingehaald. “De belangrijkste elementen van het einde zullen dingen zijn die ik de makers vijf, zes jaar geleden heb verteld. Maar ze kunnen natuurlijk ook nog veel veranderen. En er zal zeker nog héél veel bijkomen”, vertelde hij.

Ik ben vrij

Maisie Williams heeft heel gemengde gevoelens bij het einde van Game of Thrones. Langs de ene kant is ze blij dat het voorbij is: “Wat me het hardst raakt, is niet het feit dat de reeks gedaan is. Het is het feit dat ik nu vrij ben, dat ik alles kan doen wat ik wil.” Langs de andere kant doet het haar ook pijn dat het nu echt allemaal achter de rug is. “Na mijn laatste scène ging ik terug naar mijn kleedkamer, waste ik Arya Stark van me af – want die was altijd vies – en keek ik naar de zon op die prachtige dag.”

Game of Thrones is niet iets waar je zomaar afscheid van kan nemen. “Ik ging niet uit die avond. Ik wilde gewoon niet nog eens van iedereen afscheid nemen. Je kan dat ook niet, voor altijd weglopen van deze reeks. Het is een gewicht dat je niet op één dag kan dragen. Het is net zoals bij een scheiding. Het heeft veel tijd nodig.”

Storyboard

De fans zijn niet de enigen die het verschrikkelijk vinden dat Game of Thrones op zijn einde komt. Sophie Turner vertelt dat ze geweend heeft toen het er voor haar op zat. “Benioff en Weiss, de makers van de reeks, hebben me een storyboard gegeven van hun favoriete Sansa-scène. En toevallig is het haar allerlaatste scène in de serie. Dat storyboard hangt al de hele tijd op in mijn huis, maar er is nog niemand die het gezien heeft!”

Game of Thrones gaat niet alleen over macht, seks en geweld. Familie is de basis van alles: “De enige reden dat Sansa de reeks overleefd heeft, is dat ze vecht voor haar familie. De kracht van familie en eenheid is zo groot dat die mensen in leven kan houden. Dat is de belangrijkste les die ik uit de reeks heb geleerd: familie is alles. Ik denk dat papa Stark heel trots op ons zou zijn.”

Het laatste seizoen van Game of Thrones wordt gereleased op 14 april. Je kan elke aflevering ’s nachts al bekijken via Telenet Play. Kan je zolang niet wachten? Dit zijn de 50 beste series op Netflix.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…