‘Game of Thrones’ heeft nu ook het absolute kijkcijferrecord van die andere HBO-reeks aan flarden gescheurd

‘Game of Thrones’ heeft nu ook het absolute kijkcijferrecord van die andere HBO-reeks aan flarden gescheurd

‘Game of Thrones’ is voorbij, maar de impressie die de serie heeft gemaakt, zou nog decennia kunnen meegaan. ‘Game of Thrones’ heeft geschiedenis geschreven: bij HBO zagen ze hun eigen kijkcijferrecord sneuvelen tijdens de finale van de fantasyreeks. Bijna twintig miljoen mensen keken naar de race naar de IJzeren Troon.

Het is van dat: na acht jaar, 73 afleveringen, oneindig veel theorieën, veel frustraties en een lange wachttijd voor seizoen zeven weten we wie er over Westeros mag regeren. Het laatste seizoen van Game of Thrones had een strakke marketing, maar zelfs zonder alle reclame #ForTheThrone zouden de fans, die ook al jaren wachten op het volgende boek van George R. R. Martin, halsreikend hebben uitgekeken naar ‘The Iron Throne’, de finale.

Dit was het beste moment uit de finale.

The Sopranos onttroond

Dat deden ze dan ook massaal: volgens de cijfers van HBO hebben maar liefst 19 miljoen mensen, over alle dragers, naar de finale van Game of Thrones gekeken in de eerste vierentwintig uur na de releasedatum. Wat dat zegt over illegale downloads, kunnen we ons alleen maar inbeelden: ook daar staat Game of Thrones regelmatig op recordkoers.

Los van de waterflesjes en koffiebekers die te spotten waren en de gemengde reacties op het achtste seizoen, was er dus toch best nog wat animo te vinden voor de ontknoping. En daarmee breekt HBO dus meteen ook zijn eigen record: dat stond eerder op naam van The Sopranos, de dramareeks rond mafioso Tony Soprano. Die had ongeveer dezelfde reputatie als Game of Thrones nu, beter zelfs, Game of Thrones werd aan HBO gepitcht als “The Sopranos met draken“.

Lees hier onze review van de laatste aflevering.

De eerste aflevering van het vierde seizoen van The Sopranos heeft zijn topplaats al zeventien jaar. Met het immense kijkcijferkanon dat Game of Thrones bleek te zijn, twijfelen veel tv-recensenten of het zelfs haalbaar is om ooit over dit record heen te springen.

Gaan we hier over?

Want, dat weten ze bij HBO ook, tv is aan het veranderen. 13,4 miljoen mensen keken nog op tv, op het moment van de uitzending. Maar een televisie die bepaalt wanneer jij kijkt, dat is iets uit de oertijd. Het zou dus best kunnen dat Game of Thrones die laatste mogul was. Al zal event-tv, waarbij iedereen mee wil zijn om toch maar niet gespoild te worden, ongetwijfeld blijven bestaan.

En toch: er moet een plafond bestaan voor zulke fenomenen en bij HBO zijn ze, post-euforie, nu al bezig met het volgende mirakel uit hun mouw te schudden. Why fix it if it ain’t broke? In 2021 zou de spinoff van Game of Thrones te zien moeten zijn op je scherm. Die zou zich wel duizenden jaren voor Game of Thrones afspelen. Of we, met een jaar ertussen, dus even enthousiast zullen zijn, is nog maar de vraag.

HBO

Gesponsorde artikelen