‘Game of Thrones’-seizoenspremière levert HBO streaming- en kijkcijferrecords op

‘Game of Thrones’-seizoenspremière levert HBO streaming- en kijkcijferrecords op

‘Game of Thrones’ heeft weinig verrassend een kijkcijferrecord te pakken: de première van het laatste seizoen in Westeros leverde HBO ook nog een miljoen extra abonnees op. Over de illegale downloadcijfers is (natuurlijk) nog niet veel bekend, maar ook daar verwachten we records. De finale van ‘Game of Thrones’ komt op 19 mei op HBO en Telenet Play. Let op: spoilers.

Game of Thrones, da’s niet alleen top-tv, het is de tv-serie die het concept ‘event-tv’ lanceerde. Niemand wil gespoiled worden, zo’n vijfentwintig procent van onze lezers beweerde alvast ’s nachts op te blijven om de première om drie uur ’s nachts mee te volgen. Dat merkte HBO ook aan de kijkcijfers: die braken absolute records.

Kijkcijfers eerste aflevering

17,9 miljoen kijkers zagen Arya Stark verenigd worden met Gendry en The Hound en hoe Jon eindelijk te weten kwam wat A Song of Ice and Fire-lezers al vijftien jaar wisten: wie zijn moeder is. Dat is, zelfs naar HBO-normen, een immens getal en een half miljoen meer dan twee jaar geleden de seizoensfinale haalde. Ook de omringende programma’s op HBO kregen een flinke boost: Veep en Last Week Tonight met John Oliver haalden zelfs hun hoogste cijfers in jàren.

In the Game of Thrones you win or you die: hier zijn de 25 belangrijkste doden.

Dat zijn indrukwekkende cijfers maar eigenlijk zijn ze ook niet onverwacht. De twee jaar tussen de twee seizoenen hebben voor een kijkhonger bij de fans gezorgd. Het gaf de mensen die niet mee zijn van het eerste uur ook de kans om de 67 eerdere afleveringen in te halen. HBO installeerde ook draconische veiligheidsmaatregelen en zette alle details over de laatste zes afleveringen achter slot en grendel.

Hier krijg je nog meer info over de eerste aflevering van het laatste seizoen van Game of Thrones:

Record aantal nieuwe abonnementen

Het gevolg laat zich raden: fans gaan al snel in theorie-overdrive. Iedereen die twee minuten Game of Thrones heeft gezien, heeft een mening over wie er op de IJzeren Troon eindigt. (Ook wij hebben de zeven belangrijkste theorieën even naast elkaar gelegd en dit is wie er volgens ons aan het langste eind trekt.)

Die strategie heeft HBO geen windeieren gelegd: in de maand voor Game of Thrones uitkwam zouden maar liefst een miljoen mensen een HBO-streamingabonnement hebben aangeschaft. Ook daar zijn records gebroken. En dat zijn de cijfers van vandaag: de uitgestelde kijkcijfers zijn nog niet meegerekend.

Illegale downloadcijfers

En hoe zit het met het officieuze circuit? Game of Thrones scoorde daar ooit een record: 250.000 mensen downloadden tegelijk de eerste aflevering van het zevende seizoen in 2017. Ook dit jaar worden vergelijkbare cijfers verwacht, al valt dat te nuanceren. Meer mensen streamen vanop illegale sites, in plaats van te downloaden. Daarnaast heeft HBO er zijn werk van gemaakt om downloads zo snel mogelijk offline te halen. Definitieve cijfers zijn moeilijk te vinden, toch zal dat aantal uiteindelijk ook in de miljoenen lopen.

In de BeNeLux wordt Game of Thrones relatief weinig illegaal gedownload of gestreamd. Daar is Telenet deels verantwoordelijk voor: zij zorgden ervoor dat je de dag nadien meteen Game of Thrones kon bekijken. Dit jaar kan je Game of Thrones, live om drie uur ’s nachts, bekijken via Telenet Play.

Gesponsorde artikelen