Left Right
scrollTop top

Game of Thrones verpulvert eigen downloadrecords


Game of Thrones verpulvert eigen downloadrecords

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het internet hebben meer dan 200.000 personen op hetzelfde moment hetzelfde bestand gedeeld. De eer gaat naar de Game of Thrones-uitzending van afgelopen zondag.

De HBO-reeks Game of Thrones is altijd al populair geweest op torrentwebsites, maar nooit eerder werd een aflevering zo snel door zo veel mensen gedownload. Op een bepaald moment deelden er 207.054 mensen een filmbestand op hetzelfde moment. 163.496 mensen deelden toen het volledige bestand, de anderen boden deeltjes aan terwijl ze zelf nog aan het downloaden waren. Zo breken de piraten een record dat nog maar enkele weken geleden werd neergezet door een andere Game of Thrones-aflevering, schrijft TorrentFreak.

Meerdere versies

Het bestand in kwestie is echter niet de enige versie die bestaat van de laatste aflevering. Telkens worden er verschillende bestanden tegelijk online gezet, vaak met een andere beeldkwaliteit (480p, 720p, 1080p). Als alle verschillende versies worden samengeteld, werd de laatste aflevering in de eerste 24 uur na de uitzending al zo’n 1,5 miljoen keer gedownload. 

Game of Thrones is altijd al een populaire show geweest op het internet. De afgelopen twee seizoenen werd een aflevering steeds uitgeroepen tot meest gedownloade bestand van het jaar. Tijdens het eerste seizoen werd één aflevering maar liefst 3,4 miljoen keer illegaal gedownload. Toch is dat intussen een laag cijfer, dat nu al enkele dagen na uitzending wordt gehaald.

Redenen voor download

De downloaders komen uit de hele wereld: de meesten wonen in Australië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Er zijn verschillende redenen waarom mensen de serie downloaden. In de VS omdat ze geen HBO-abonnement willen aankopen, in andere landen omdat de zenders vaak te lang wachten om de serie uit te zenden. In België wacht Telenet zo een week, wat al bij al kort is, maar voor velen toch te lang. Het valt anno 2014 namelijk niet mee om zeven dagen lang op het internet te surfen en geen spoilers over Game of Thrones tegen te komen.

De makers van Game of Thrones zien het echter niet als een slechte zaak. Ze hebben al meermaals laten weten dat ze zich op die manier wel geëerd voelen, en dat de illegale aanwezigheid het totaalplaatje van de serie zelfs ten goede kan komen. HBO daarentegen probeert repressief op te treden tegen personen die de afleveringen illegaal aanbieden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…