Gasprijs blijft zakken: is het nu het moment om een vast energiecontract af te sluiten?

De Europese gasprijs is woensdag onder de grens van 65 euro per megawattuur gedoken. De dalende energieprijzen hebben Luminus aangezet om opnieuw vaste contracten aan te bieden. Maar is het een goed idee om nu al voor zo’n contract te kiezen? Of ben je beter af met een variabel tarief?

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer een zachte winter zit de gasprijs in dalende lijn. De dalende prijzen zijn goed nieuws voor consumenten met een variabel energiecontract. Zij moeten nu minder betalen voor hun energieverbruik. Intussen is het opnieuw mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten.

In het nieuws: De Europese gasprijs (Nederlandse TTF Futures) is woensdag gezakt tot 64 euro per megawattuur. Dat is de laagste prijs sinds januari 2022.

 • Wie een variabel contract heeft, zal daardoor minder moeten betalen voor zijn energieverbruik.
  • Een vergelijking met de V-test van de Vlaamse energieregulator leert dat een gezin (3 personen) met een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar nu zo’n 1.500 euro betaalt bij de goedkoopste leverancier (Energie.be). Dat is 125 euro per maand.
  • Een gezin (3 personen) met een gasverbruik van 16.000 kWh per jaar betaalt bij de goedkoopste leverancier (Energie.be) 2.030 euro, oftewel 169 euro per maand.
 • Wanneer de energieleverancier de prijswijzigingen doorvoert, is weliswaar afhankelijk van het type contract dat je hebt. Daartoe kan het tarief dat op een bepaald van toepassing is, variëren van leverancier tot leverancier.
 • Hoe dan ook werken nagenoeg alle leveranciers met een vaste voorschotfactuur. Dat betekent dus dat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt en op het einde van de rit een eindafrekening krijgt.

Een vast contract

De details: Door de hoge energieprijzen hadden alle energieleveranciers in ons land de commercialisering van de vaste contracten stopgezet. Luminus is de eerste leverancier om opnieuw zulke contracten aan de man te brengen.

 • Bij een vast contract wordt de energieprijs voor een bepaalde periode vastgeklikt. In het geval van Optiflex- de goedkoopste formule van Luminus met een vast tarief – is dat twee jaar.

Onder de loep: Onze vergelijking met de V-test toont aan dat het tarief van Optiflex (voor zowel gas als elektriciteit) hoger ligt dan het merendeel van de variabele contracten.

 • We baseren ons op hetzelfde gebruikersprofiel als hierboven (gezin van 3). Voor elektriciteit bedraagt het jaarlijkse prijskaartje 1.710 euro, wat dus 210 euro duurder is dan het goedkoopste variabele contract.
 • Voor gas komt de jaarafrekening uit op 2.370 euro, oftewel 340 euro meer dan het goedkoopste variabele contract.

Goed moment om over te schakelen?

Een goed idee? Het blijft moeilijk te voorspellen wat de energieprijzen dit jaar zullen doen. Een vast contract is een goed idee als je verwacht dat de prijzen opnieuw zullen stijgen. Er zijn enkele redenen om te verwachten dat dat zal gebeuren.

 • Economen waarschuwen dat een heropening van de Chinese economie het voor de Europese Unie moeilijker zal maken om vloeibaar gas (LNG) in te voeren. De strenge coronamaatregelen zetten de economische activiteit aldaar onder druk. Door de lage Chinese vraag naar gas konden de Europese lidstaten vorig jaar gemakkelijk hun gasvoorraden vullen.
 • Voorts is het niet uitgesloten dat we alsnog af te rekenen krijgen met een late winterprik.
 • Tot slot is er heel wat onzekerheid over de Franse kerncentrales. Sommigen zullen in de loop van dit jaar worden stilgelegd voor controles en onderhoudswerken.

Geduld: De consumentenorganisatie Test-Aankoop laat in een reactie aan Het Nieuwsblad weten dat het misschien nog te vroeg is om een variabel contract in te ruilen voor een vast alternatief. “Gezien de huidige context met dalende energieprijzen raden wij niet aan om overhaast in te gaan op de vaste contracten van Luminus”, luidt de redenering.

 • Test-Aankoop raadt daarom aan om geduldig te zijn en te wachten tot ook de tariefkaarten van andere aanbieders worden gepubliceerd. Kans bestaat dat de concurrenten onder de tarieven van Luminus duiken.
Meer
Lees meer...