“Gebruik geen Huawei-smartphones” waarschuwen Amerikaanse inlichtingendiensten

“Gebruik geen Huawei-smartphones” waarschuwen Amerikaanse inlichtingendiensten

De directeurs van onder meer de FBI, de CIA en de NSA hebben voor een zitting van een parlementaire commissie in de Amerikaanse Senaat verklaard dat Amerikaanse burgers geen producten en diensten van Huawei zouden moeten gebruiken. Ze insinueerden dat Huawei in de slag zit met de Chinese inlichtingendiensten en de informatie op Huawei-smartphones door kan krijgen.

FBI-topman Chris Wray zei tegen het Senate Intelligence Committee ”enorm bezorgd” te zijn over smartphones in de Amerikaanse telecomnetwerken van Chinese fabrikanten “die niet onze normen en waarden delen”.

“Die toestellen geven hen de capaciteit om druk uit te oefenen of controle over onze telecommunicatie-infrastructuur. Het biedt de Chinezen de capaciteit om informatie op een kwaadaardige manier te wijzigen of te stelen, en het biedt hen capaciteit om onopgemerkte spionage uit te voeren.”

“Vanzelfsprekend”

Huawei ondervindt al langer problemen op de Amerikaanse markt. Vorig jaar moest AT&T al een plan schrappen om Huawei-telefoons aan klanten aan te bieden, na lobbywerk van enkele congresleden.

Huawei probeerde vier jaar geleden zijn infrastructuurapparatuur in de VS aan te bieden, totdat Amerikaanse onderzoekers waarschuwden voor de mogelijke risico’s hiervan.

Voormalig CIA-baas Michael Hayden zei in 2013 al dat het “vanzelfsprekend is” dat de Huawei-apparatuur werd gebruikt om Amerikanen te bespioneren. Hij vreesde dat de Chinese overheid in samenwerking met de Chinese techgigant achterdeurtjes zou inbouwen om communicatie af te luisteren.

Bewijs?

Concreet bewijs werd nooit publiekelijk gepresenteerd, maar Huawei kreeg door de ophef een slechte reputatie en trok zich uiteindelijk terug van de Amerikaanse markt voor providerapparatuur. Vanwege de zorgen binnen de Amerikaanse politiek besloot ook Australië om Huawei niet te betrekken bij de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk.

Huawei begon als leverancier van telecomapparatuur voor providers, maar neemt de afgelopen jaren zijn smartphone-tak steeds serieuzer. Telefoons van het bedrijf moeten concurreren met bijvoorbeeld de iPhone en toestellen van Samsung; qua marktaandeel komt het bedrijf steeds dichter in de buurt bij deze concurrenten. In China is Huawei inmiddels marktleider. In Europa gaat het Huawei ook voor de wind.

Gesponsorde artikelen