Gedaan met lachen voor Musk: z’n streken kosten hem 20 miljoen en z’n zitje bij Tesla

Gedaan met lachen voor Musk: z’n streken kosten hem 20 miljoen en z’n zitje bij Tesla

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft besloten om Elon Musk, de CEO van Tesla, te straffen na zijn tweet van enkele weken geleden. Musk zal twintig miljoen dollar schadevergoeding moeten betalen en verliest zijn zitje in de Raad van Bestuur. CEO blijft Musk wel en hij heeft nog steeds grote plannen.

Dat je niet met alles kan wegkomen op Twitter, dat is Elon Musk, de excentrieke CEO van elektrisch wagenbedrijf Tesla aan het ondervinden. Musk, die gezien wordt als het creatieve genie achter Tesla, twitterde in augustus dat hij Tesla van de beurs wou halen, aan 420 dollar per aandeel. 88.000 likes verder ontstond er paniek op de beurs: het aandeel zakte met 20% op enkele dagen tijd.

Enkele dagen later moest Musk terugkrabbelen: Tesla zou op de beurs blijven. Maar de schade was natuurlijk al aangericht. SEC, de Amerikaanse beurs-‘waakhond’ kon de streken van Elon Musk niet appreciëren en zette een dossier in gang. Volgens de SEC heeft Musk zijn investeerders expres misleid en dat mag niet. Gevolg: een zware boete.

Bye bye Raad van Bestuur

“Het resultaat van deze minnelijke schikking is dat Elon Musk geen voorzitter meer zal zijn van de Raad van Bestuur van Tesla, dat hij belangrijke hervormingen zal doorvoeren, waaronder een supervisie van zijn communicatie door de investeerders en dat hij een boete zal betalen”, laat de SEC weten.

Tesla en Musk moeten elk twintig miljoen dollar betalen, zo’n 17,22 miljoen euro. “Deze acties vandaag worden ondernomen om de investeerders te beschermen”, klinkt het.

Musk zetelt niet meer in de Raad van Bestuur van z’n eigen bedrijf, met andere woorden, hij mag de komende drie jaar ook geen voorzitter meer worden. Een levenslange verbanning heeft hij alleszins al weten vermijden, iets waar niet iedereen het mee eens is. Hij blijft ook CEO en operations director van Tesla. Uiteraard heeft de uitspraak geen gevolgen voor zijn voorzitterschap van de andere bedrijven waar Elon Musk de plak zwaait.

Maakt Tesla winst?

Want elon Musk mag dan wel een creatief genie zijn (dat zullen er weinig ontkennen) en iemand met veel goesting om te ondernemen, de gevolgen zijn niet altijd even winstgevend. Zeker als het over Tesla gaat, heeft de CEO serieuze beloftes gemaakt. Hij zou het bedrijf zeer snel winstgevend moeten gaan maken, maar er blijven problemen opduiken.

Zo krijgt het Model 3 van Tesla, zeg maar het ‘betaalbare’ paradepaardje van het bedrijf, veel reclame, maar rolt die maar niet op een goede manier van de band. Geen auto’s betekent geen verkoop en dan kan je geen winst maken. Volgens Bloomberg verbrandt Musk daarmee zo’n 500.000 dollar per uur. Dat zo’n beschadigende tweet als die van Musk dan in slechte aarde valt, is dan ook niet meer dan logisch.

Tesla’s in de ruimte

Er komt dan ook veel kritiek op Musk. Hoewel hij met zijn Space X-bedrijf wellicht één van de eersten zal zijn die commerciële ruimtevaart betaalbaar kunnen maken (met de Falcon Heavy-launch van dit jaar bewees hij delen van zijn raketten te kunnen hergebruiken), wil dat niet zeggen dat hij snel winst zal maken. Met Tesla is het nog slechter gesteld.

Of ze bij Tesla blij waren dat Musk één van de weinige van de band gerolde Tesla Roadsters in de ruimte schoot in plaats van ‘m naar het autosalon te brengen, is niet duidelijk.

Gesponsorde artikelen