Left Right
scrollTop top

Geeft Puigdemont de strijd tegen Madrid en voor Catalonië op? Gelekte sms’en doen vermoeden van wel!


Geeft Puigdemont de strijd tegen Madrid en voor Catalonië op? Gelekte sms’en doen vermoeden van wel!

Die boodschap wordt massaal verspreid in de Spaanse media, die enkele tekstberichten van Puigdemont aan partijgenoot Antoni Comin wist te onderscheppen. De Catalaanse ex-minister-president zou daarin aangeven de strijd moe te zijn. “Het is voorbij, wij hebben ons opgeofferd, het Moncloa heeft gezegevierd.”

Als de boodschap klopt, maakt de strijdbare Puigdemont een bocht van 180 graden en bergt hij de strijdbijl op. Wat opmerkelijk zou zijn, aangezien hij unaniem is voorgedragen door de onafhankelijkheidspartijen, die de Catalaanse verkiezingen wonnen eind december ,om zichzelf op te volgen. Steeds bleef hij strijd leveren, zij het vanuit Brussel.

Over en uit?

Maar vanuit onze hoofdstad lijkt hij nu andere signalen uit te sturen. “We beleven opnieuw de laatste dagen van de Catalaanse republiek. Het plan van Moncloa (het centrale Spaanse bestuur van Rajoy) zegeviert. Ik hoop alleen dat ze de waarheid spreken en dat iedereen daardoor de gevangenis kan verlaten. Want anders is dat belachelijke verhaal historisch.”

Vervolgd door: “Ik veronderstel dat het duidelijk is dat het voorbij is. De onzen hebben ons opgeofferd. Of mij tenminste. Jullie zijn ministers (ik hoop en wens dat toch), maar ik ben al opgeofferd.”

Die berichten komen er nadat de voorzitter van het Catalaanse parlement, lid van een andere grote onafhankelijkheidspartij heeft beslist de eedaflegging van Puigdemont uit te stellen. Waarmee die laatste sowieso in de kaart van Madrid speelt. Puigdemont lijkt dat te hebben opgenomen als capitulatie …

Madrid gewonnen?

Afsluiten deed Puigdemont in die berichten met: “Ik weet niet wat er van mijn leven nog rest (ik hoop veel), maar ik zal het wijden aan het in orde brengen van deze twee jaar en het beschermen van mijn reputatie. Ze hebben mij veel schade bezorgd met laster, geruchten, leugens die ik heb doorstaan voor een gemeenschappelijk doel. Dat is nu over, en ik zal mijn leven moeten wijden aan mijn verdediging.” Tegen het Spaanse gerecht, waarmee hij zou doelen op een overgave aan Madrid?

De tekstboodschappen die gretig worden gedeeld in de Spaanse media lezen inderdaad als een afscheidsboodschap, en Puigdemont bevestigde op Twitter dat ze wel degelijk van hem afkomstig zijn. Maar hij nuanceert. “Ik ben ook journalist en heb altijd gevonden dat er limieten zijn rond privacy, die geschonden zijn. Maar ik ben ook mens en er zijn ook momenten waarop ik twijfel. Ik ben ook minister-president en ik zal niet plooien of op mijn stappen terugkeren, uit respect en dankbaarheid en als belofte aan de burgers en het land. Vooruit!”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539