Geen 1 aprilgrap: Pieter De Crem zit in Brazilië … om de luchthaven van Zaventem te promoten

Geen 1 aprilgrap: Pieter De Crem zit in Brazilië … om de luchthaven van Zaventem te promoten

Voor wie zich afvroeg wat Pieter De Crem (CD&V) hele dagen doet, wel, hij zit in Brazilië. Alleen, de omstandigheden zitten “niet echt mee”, om het zachtjes uit te drukken. Hij moet er, hou je vast, de luchthaven van Zaventem gaan promoten. En dat aan een Braziliaanse regering die op omvallen staat, waar alle ministers die hij ziet ontslagnemend zijn.

“Wat doet die man eigenlijk hele dagen”, vroeg N-VA-voorzitter Bart De Wever zich vorig jaar af, toen hijzelf op rondreis was in New York. Het ging toen over Pieter De Crem, die de portefeuille van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel heeft, een materie die grotendeels regionale bevoegdheid is geworden.

De Crem zit dezer dagen in Brazilië, een land dat een van de grootste politieke crisissen in haar democratie meemaakt. De regering staat op springen, presidente Dilma Roussef wankelt, en haar centrumrechtse coalitiepartner PMDB is uit de coalitie gestapt.

Te midden van die crisis komt De Crem dus aan, om er uitgerekend de luchthaven van Zaventem te promoten. Want, aanslagen of niet, De Crem vecht mee om de nationale luchthaven op de shortlist te krijgen voor TAM, de grootste Braziliaanse vliegmaatschappij. Die zoeken een nieuwe landingsplaats in Noord-Europa. Als aandeelhouder van de luchthaven is het voor de Belgische overheid dus niet zo gek om mee diplomatieke kracht in de schaal te werpen. Alleen, met de recente aanslagen heeft de luchthaven wel een heel stevige deuk in haar imago gekregen.

En een ongeluk komt nooit alleen: de Braziliaanse minister van Luchtvaart, Mauro Lopes, is van de PMDB-partij, die uit de coalitie is gestapt. Net als vier andere ministers waar De Crem langs ging, allemaal PMDB en dus binnenkort allemaal weg.

Aan de krant De Standaard windt het kabinet van De Crem er geen doekjes om: “Frustrerend? Zeker, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben. Belangrijk is dat we onze dossiers op hoog niveau kunnen bepleiten. Die PMDB’ers zijn binnenkort misschien minister af, maar samen met hen zien we hun entourage, hun administratie.”

Gesponsorde artikelen