Nog steeds geen akkoord tussen studio’s en acteursvakbond; staking blijft duren

Er is ook dit weekend weer volop onderhandeld tussen acteursvakbond SAG-AFTRA en AMPTP, de organisatie die filmstudio’s en streamingdiensten vertegenwoordigt. De eisen van beide partijen zouden nog steeds ver uit elkaar liggen, maar in tegenstelling tot eerdere berichten blijven ze voorlopig rond de tafel zitten.

Halverwege juli hebben de leden van de Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) het werk neergelegd in Hollywood. Deze acteursstaking kwam er toen bovenop een scenaristenstaking, die ondertussen is afgelopen. Na enige tijd van windstilte zijn de onderhandelingen tussen de SAG-AFTRA en de AMPTP begin deze week hervat, maar voorlopig nog zonder resultaat.

Spanning stijgt

Na bijna een week druk onderhandelen, is de spanning tussen beide partijen duidelijk hoog. Zo waren er eerder berichten dat de AMPTP een ultiem voorstel zou doen en daarna van de onderhandelingstafel weg te stappen tot januari. Meer dan 4.000 leden van de SAG-AFTRA riepen dan weer in een open brief op aan hun vakbond om aan die druk niet toe te geven en geen slecht akkoord te ondertekenen.

Ondanks die dreigementen aan beide kanten, wordt er ook vandaag – zondag 29 oktober – met elkaar gesproken. Daarbij zouden de studio’s moeten reageren op een nieuw voorstel van de vakbond. Het is onduidelijk of er opnieuw echte onderhandelingen op de agenda staan, of dat het eerder gaat over een soort virtuele evaluatie.

Minimumlonen en streaming

De discussiepunten tussen de SAG-AFTRA en de AMPTP blijken nog steeds dezelfde te zijn. Zo zouden de studio’s het minimumloon meer met 7 procent willen verhogen, iets wat voor de acteurs onvoldoende is. Daarnaast wil de acteursvakbond een bedrag krijgen per abonnee van de streamingdiensten, iets wat voor hen onaanvaardbaar is.

Meer
Lees meer...