Geen algemene staking, maar wel hinder op openbaar vervoer 

Geen algemene staking, maar wel hinder op openbaar vervoer 

De algemene staking werd afgeblazen, maar op veel plekken wordt er toch nog gestaakt. Het openbaar vervoer ondervindt veel hinder: in Gent en Antwerpen rijden zo nauwelijks trams en bussen. En op Zaventem staken de bagage-afhandelaars, best dus alleen je handbagage meenemen.

ACV, ABVV en ACLVB wilden een grote stakingsdag “tegen het regeringsbeleid” vandaag organiseren. Maar uiteindelijk beslisten ze die dag niet te laten doorgaan, omdat er te weinig enthousiasme was bij de achterban.

Maar verschillende acties gaan wel nog door, en de hinder bij het openbaar vervoer is groot. Het gaat daarbij vooral om acties bij De Lijn. De steden zijn daarbij meest getroffen. In Antwerpen is er veel hinder. In Gent is die staking het grootste, slechts 40 procent van de trams en bussen rijden. In West-Vlaanderen rijden 60 procent van de bussen niet, in Vlaams-Brabant is dat 30 procent. In Limburg zo’n 20 procent. Bij de NMBS rijden alle treinen.

Op de luchthaven van Zaventem planden de bagage-afhandelaars actie. Brussels Airport liet gisteren al weten dat je best op tijd vertrekt vandaag als je vliegt. En liefst breng je ook alleen je handbagage mee. Het lijkt al bij al mee te vallen: de ochtendploegen zijn aan de slag, maar er zijn wel stakers. Of het dus de hele dag gaat lukken de bagage te bezorgen is allerminst zeker. En de weg naar Brucargo is wel afgesloten: vrachtverkeer kan niet door.

Grote bedrijven

Ook een pak grote bedrijven is getroffen: vooral in de metaal- en textielsector, maar ook in de voedingshandel, schoonmaak, bewaking, horeca en land- en tuinbouw.

Maar niet iedereen is happy met de staking bij de vakbonden. In Audi Brussels doet het ABVV absoluut niet mee. Door stakingen dreigt de komst van een tweede elektrisch model in het water te vallen, zo waarschuwt Hedwin De Clercq, ABVV-hoofdafgevaardigde bij de Brusselse autofabriek, aan de VRT.

Gesponsorde artikelen