Geen burnout, maar een bore-out: wat als de verveling toeslaat?

Geen burnout, maar een bore-out: wat als de verveling toeslaat?

Het woord burnout is –helaas- intussen ingeburgerd. Het is de aandoening waarbij je lichaam te lang in overdrive gaat en ‘opbrandt’. Een bore-out is niet zo bekend. De gevolgen zijn er daarom niet minder om.

De symptomen van burnout en bore-out zijn gelijkaardig. Je voelt je lusteloos, je bent moe, je slaapt slecht, je bent snel geïrriteerd. De oorzaak is verschillend, bijna tegengesteld. Bij een burnout ben je te lang over je grens gegaan, je werd overprikkeld en bijgevolg is je energie op. Bij een bore-out heb je geen of weinig werk, is je werk eentonig of heb je geen specifiek doel voor ogen. De verveling is dan zo erg dat je er moe en verdrietig van wordt. Nancy (43) getuigt: “Mijn werk was zo eentonig geworden dat ik me er iedere dag naartoe moest sleuren. Een werkdag leek uren langer te duren en als ik thuiskwam, voelde ik me uitgeput.”

Een werkdag leek uren langer te duren en als ik thuiskwam, voelde ik me uitgeput.

Ben jij gevoelig?

Ben jij iemand die altijd op zoek is naar nieuwe prikkels? Spiegel jij je vaak aan de verwachtingen van anderen? Dan heb je meer kans op een bore-out. Raar maar waar zijn het net diegenen die gevoelig zijn voor een burnout die ook een bore-out kunnen ontwikkelen. Soms kunnen beide zich voordoen op de werkvloer wanneer één van de medewerkers al het werk naar zich toe trekt (burnout) en de andere collega’s niets meer te doen hebben.

Geen bore-out voor jou

Prikkel jezelf om verveling te vermijden. Doe dit niet alleen tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Zoek nieuwe uitdagingen; begin met een nieuwe hobby, leer een extra vaardigheid of doe zoals Nancy aan vrijwilligerswerk, “Dankzij vrijwilligerswerk ontmoet ik nieuwe mensen, leer ik bij en vooral, voel ik mij nuttig.”

Dankzij vrijwilligerswerk ontmoet ik nieuwe mensen, leer ik ben en vooral, voel ik mij nuttig!

Wil jij je passie ontdekken? Doe de test op www.socmut.be/testvrijwilliger

Gesponsorde artikelen