Geen dieren mishandeld voor zuivel? Kijk dan maar eens naar deze schokkende beelden 

Dierenrechtenorganisatie Mercy for Animals heeft undercoveropnames gemaakt van mishandelingen op een zuivelboerderij in de Amerikaanse staat Wisconsin. De beelden leiden tot een hoop verontwaardiging, en volgens Mercy for Animals komen dergelijke praktijken veel voor.

Op de opnames van de Andrus Dairy Farm in Birnamwood is te zien hoe koeien hard worden gestampt, worden geslagen met stokken, met een waterslang in het gezicht worden gespoten, worden voortgetrokken met een quad… een staart wordt zelfs afgesneden met een grote tang. 

Gruwelijk

De beelden leiden tot heel wat verontwaardiging, niet het minst bij vegetariërs die nog wel kaas en andere zuivelproducten eten omdat daarvoor geen dieren worden geslacht. Maar mishandelingen komen anno 2014 dus nog altijd voor. Shelly Mayer, executive director van brancheorganisatie Professional Dairy Producers van Wisconsin, is duidelijk. Ze vindt de video gruwelijk en zegt dat geen enkele zuivelproducent die ze kent koeien op die manier zou behandelen. “Dit zijn dieren die je kiest om elke dag mee te werken”, zegt Mayer in USA Today. “Je wil dat je dieren meewerken zonder angst.”

Kaasbedrijf Great Lakes Cheese uit Ohio reageert dat de bedrijfsleiders woedend zijn over de beelden, en dat het geen kaas meer koopt van melk die van de boerderij in Birnamwood komt, zegt woordvoorder Tim Ault aan USA Today.

Maatregelen

Eigenaar Alan Andrus belooft maatregelen. “We waren geschokt bij het zien hoe sommige van onze werknemers op onze boerderij geen gepaste manieren gebruiken om met dieren om te gaan”, klinkt het in een e-mail aan Stevens Point Journal Media. “Niemand in onze familie was zich bewust dat dergelijk gedrag voorkwam op onze boerderij.” Werknemers moeten nu een verbintenis tekenen rond dierenverzorging en het toezicht op de omgang met dieren wordt verscherpt. “We geloven dat deze stappen helpen verzekeren dat dit soort gedrag niet zal worden herhaald op onze boerderij”, luidt het.

Geen geïsoleerd incident

Dit is echter geen geïsoleerd incident, zegt Nick Cooney van Mercy for Animals, dat iemand undercover met een verborgen camera liet werken op de boerderij tussen 19 juli en 22 augustus. “Dit is representatief voor het soort behandeling van dieren op zuivelboerderijen in heel het land.” Cooney zegt dat zijn organisatie nog vijf andere undercoveroperaties heeft uitgevoerd op zuivelboerderijen in de Verenigde Staten, en meer dan dertig onderzoeken bij boerderijen die werken met intensieve veehouderij in de VS en Canada. “In elk onderzoek hebben we wijdverspreide mishandelingen gedocumenteerd die de bevolking zouden choqueren”, zegt Cooney.

Mayer van van brancheorganisatie Professional Dairy Producers van Wisconsin stelt zich ook wel vragen bij de video. Ze vraagt zich af of fragmenten uit de context werden gerukt, en hoe iemand dergelijk misbruik kon filmen zonder tussen te komen. Cooney reageert daarop dat de undercovermedewerker alle taken uitvoerde die nodig waren voor de job en probeerde niet deel te nemen aan de mishandelingen. De onderzoeker deed wat hij kon zonder argwaan te wekken bij collega’s, luidt het. 

Gerecht

Juridisch loopt de zaak voor de Andrus Dairy Farm in Birnamwood af met een sisser. Leden van Mercy for Animals dienden namelijk een klacht in omdat de mishandeling de wetgeving rond dierenmisbruik zou schenden, maar het openbaar ministerie vervolgt de eigenaar van de boerderij toch niet. “De handelingen van de werknemers die werden vastgelegd op video zijn niet van die aard dat een aanklacht gerechtvaardigd is, volgens de mening van plaatselijke en staatsdierenartsen”, laat Assistant Dictrict Attorney Scott Niemi weten. Andrus komt er dus van af met een verwittiging.

Meer
Lees meer...