Geen enkele gamer wordt zo verwend als een NBA-fan: maar welke game moet je nu eigenlijk kopen?

Geen enkele gamer wordt zo verwend als een NBA-fan: maar welke game moet je nu eigenlijk kopen?

Het zijn weer hoogdagen voor NBA-fans: het nieuwe seizoen is van start gegaan en er zijn twee nieuwe games over hun favoriete competitie op de markt verschenen. NBA2K15 is de nieuwste in de populaire franchise van 2K, NBA Live 2015 is de tegenhanger van FIFA-maker EA Sports. Maar welke moet je dit jaar als echte NBA-freak kopen? We hebben ze allebei uitgebreid getest.

De echte basketbalkenner koopt al enkele jaren de games van de NBA2K-franchise. Maar enkele maanden geleden waren we verrast toen we een demoversie van NBA Live 2015 te zien kregen. Op het gebied van graphics leek de game niet meer onder te moeten doen voor de grote concurrent. Vraag was natuurlijk of het even goed speelde. Tijd voor een stevige head-to-head. We speelden beide games telkens onmiddellijk na elkaar om een eerlijk oordeel te kunnen vellen.

1. De mascotte

(2 points)

Net zoals de FIFA-games hebben ook NBA-titels ieder jaar een speler die zo’n beetje als uithangbord dient. Bij NBA2K15 staat Kevin Durant, de scoormachine van de Oklahoma City Thunder, in the picture. NBA Live 2015 plaatst daar geen Lebron James tegenover, maar wel Portland-speler Damian Lillard. EA kiest wel vaker voor minder bekende basketbalgrootheden, maar Lillard is natuurlijk wel al verkozen tot rookie van het jaar.

Beide spelers krijgen in hun spel ook een rolletje als presentator. Zo geven ze commentaar in de instructievideo’s. Vooral Lillard doet dat in onze ogen uitstekend. Zijn lessen zijn ook verplicht te volgen bij het starten van de game. NBA2K15 opent met de NBA-finale van vorig jaar en hoezeer we ook ons best doen om deze wedstrijd weg te klikken en aan het spel te beginnen, we moeten ze van begin tot einde afwerken. Geef ons dan volgend jaar toch maar een korte basketbaltraining, 2K.

NBA2K15  1,5/2 – NBA Live 2015  1,5/2

2. De mogelijkheden

(4 points)

Beide games bieden je veel applicaties om je NBA-carrière uit te bouwen. Bij NBA2K15 kan je zowel een gewone competitie starten (waarbij je met meerdere teams kunt spelen), of een carrière aan het hoofd van een franchise beginnen. Daarnaast zijn er nog uitdagingen, kan je een individuele carrière starten en gaat het spel natuurlijk online verder.

NBA Live 2015 biedt je ongeveer dezelfde mogelijkheden, maar pakt ook vrij groot uit met de individuele carrière waarbij je jezelf in de spotlights moet spelen om een goed contract te verkrijgen. Wel vreemd: wanneer je een speler creëert die uit België komt, dan krijg je als thuisstad de keuze tussen Brugge en Luik. Niet alleen zijn ze Brussel vergeten, vermoedelijk zullen heel wat gamers uit andere steden op hun tenen getrapt zijn. Tot slot hebben je zoals in de FIFA-games ook hier de mogelijkheid om je ultieme team samen te stellen.

Een extraatje in NBA2K15 is natuurlijk de aanwezigheid van Europese teams. Dit jaar is dat groepje zelfs uitgebreid naar 25 clubs. Heerlijk voor ons, alleen is er weer geen competitie voorzien om met deze teams aan de slag te gaan. Ergens begrijpelijk aangezien dit een NBA-spel is, maar toch ook een beetje spijtig omdat ze nu verloren gaan tussen de andere extra teams zoals de klassieke NBA-ploegen van de voorbije decennia.

NBA2K15  3/4 – NBA Live 2015  3/4

3. Gameplay

(5 points)

En dan nu het belangrijkste: welk spel speelt het best? De besturing van NBA2K was in de vorige games al vrij vlekkeloos en ook nu valt er weinig op aan te merken. Of toch, soms gaat de bal bij een pass compleet naar de verkeerde speler of vertrekt de bal pas wanneer een speler niet meer vrij staat. Het is misschien een extra uitdaging om jezelf tot perfectie te dwingen, maar ons stoorde het soms toch een beetje. Desalniettemin kan een basketbalgame nauwelijks vlotter lopen dan in NBA2K15. Het voelt allemaal ook weer een pak realistischer aan op die nieuwe consoles.

NBA Live doet qua besturing al jaren onder voor NBA2K. Er is dit jaar zeker sprake van een verbetering, maar de kloof met NBA2K15 blijft groot. De bal valt altijd op dezelfde manier door de ring en spelers lopen vrij houterig over het terrein. Wel zijn er speciale moves en heb je de besturing iets meer zelf in de hand. Zeker als je goed naar je leraar, Damian Lillard, geluisterd hebt. Het is dus zeker niet rampzalig en we zouden dit zelfs goed gevonden hebben, als we even voordien niet met NBA2K15 gespeeld hadden. Pech dus dat de lat zo hoog ligt.

NBA2K15  4/5 – NBA Live 2015  2,5/5

4. Graphics

(5 points)

NBA Live 2015 heeft van de graphics dit jaar het absolute stokpaardje van de game gemaakt. Tijdens een gamesessie op Gamescom in Keulen legde een medewerker van EA ons uit hoe ze dit jaar de gezichten van de NBA-spelers zijn gaan scannen om alles zo realistisch mogelijk te maken. Van de tattoo tot een sproet, alles moet zijn zoals in het echt. Ook de gelaatsuitdrukkingen van de spelers moeten de meest realistische ooit zijn. Daarin is EA Sports zeker geslaagd. Qua graphics is dit echt wel de beste in de NBA Live-franchise.

De beelden van NBA2K15 zien er zoals ieder jaar ook weer keurig uit. Ook hier is aan details gedacht, zo zie je het zweet van de spelers afdruipen. We hebben dus niet het gevoel dat EA op dit vlak 2K voorbij is gestoken, maar ze zijn wel aan elkaar gewaagd. Kunnen de graphics van deze games eigenlijk nog wel beter worden dan ze nu al zijn? We durven eerlijk gezegd niet beweren van niet, want beide gameteams hebben al erg straffe dingen gedaan.

NBA2K15  5/5 – NBA Live 2015  5/5

5. Spektakel

(4 points)

Geen NBA-game zonder een hoog spektakelgehalte. Ook hier dachten we op voorhand dat NBA2K15 niet beter kon worden dan z’n voorgangers. Vorig jaar al leek het spel toch in vrij grote mate op de editie van een jaar eerder. Maar wat heeft 2K ons dit jaar weer weten te verrassen. Een wedstrijd begint deze keer in de studio met een heuse voorbeschouwing. Vaste gast is niemand minder dan Shaquille O’Neal. En de Shaq wordt zowaar de komische noot in deze game.

Na de partij en tijdens de rust hebben we telkens afspraak met Doris Burke langs de zijlijn. Vroeger hoorden we gewoon haar stem (en zei ze vaak hetzelfde), maar nu mag ze zelfs interviews afnemen. We zien en horen haar praten met de grootste NBA-sterren, en het zijn hun echte stemmen als we het logo linksonder mogen geloven. Zowel Doris als Shaq zijn nog een beetje houterig, maar als 2K dat volgend jaar wat kan verfijnen, dreigen we gewoon te vergeten dat we naar een spel aan het kijken zijn. Subliem!

Nog een nieuwigheid: cheerleaders! Jawel, tijdens de rust kan je jezelf vergapen aan een stuk of tien dansende cheergirls. Er lijkt zelfs een echte choreografie achter te zitten. Door al die dingen lijkt het spel af en toe wel een beetje te haperen en moet je bijvoorbeeld langer wachten om de bal in te gooien, maar dat nemen we er graag bij. Het spektakel is in NBA2K15 dus alweer naar een nieuw niveau getild.

En NBA Live 2015? Dat ziet er ook goed uit, maar verbleekt helemaal bij wat de concurrent op ons heeft afgevuurd. Neem nu het commentaar, dat is behoorlijk saai in NBA Live als je daar de heerlijke quotes van het trio achter de microfoon van NBA2K ernaast plaatst.

NBA2K15  4/4 – NBA Live 2015  2/4

Conclusie: welke game zullen we blijven spelen?

Nu de test achter de rug is moeten we een keuze maken. En zoals je wel al verwacht had, hebben we meer zin om onze carrière in NBA2K15 verder te zetten. De keizer van de basketbalgames heeft ook dit jaar niet teleurgesteld. Een dikke pluim wel voor EA, want NBA Live 2015 heeft de kloof voor een serieus stuk dichtgereden. Volgend jaar zal de franchise echter nog meer de nadruk op de besturing en het spektakel moeten leggen. Want dat beetje magie dat van FIFA 2015 de topper in het voetbalgenre maakte, zit in de NBA-games echt wel bij 2K. Kortom: fantastisch versus goed, dan weet je wel welk spel je absoluut moet kopen.

NBA2K15  17,5/20 – NBA Live 2015  14/20

Gesponsorde artikelen