Geen excuses meer: seksisme is slecht voor de economie en deze 4 grafieken bewijzen het

Geen excuses meer: seksisme is slecht voor de economie en deze 4 grafieken bewijzen het

De lonen van mannen en vrouwen gelijkstellen, meer vrouwen aan het werk krijgen én mannen en vrouwen op dezelfde manier behandelen, het is van economisch belang. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties: hoe groter de genderongelijkheid is, hoe slechter het is voor de economie. Dat bewijzen deze 4 grafieken uit het rapport: 

1. Gendergelijkheid en levensstandaard

Deze illustratie toont de invloed van gendergelijkheid op de levensstandaard. Hoe meer gendergelijkheid, hoe hoger de levensstandaard, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is natuurlijk niet compleet onlogisch. Als een vrouw zelf aan het werk is en geld verdient, krijgt haar gezin logischerwijs meer inkomsten. Uit onderzoek blijkt dat die inkomsten worden gespendeerd aan een betere scholing voor de kinderen.

2. Gendergelijkheid en hoger inkomen

Uit onderzoek van de Wereldbank, het grootste instituut ter wereld voor ontwikkelingssamenwerking, blijkt dat hogere inkomens genderongelijkheid kunnen tegengaan. Als de inkomens naar omhoog gaan, gaat het vruchtbaarheidscijfer naar beneden, waardoor meer vrouwen aan het werk gaan.

Bovendien zorgen hogere inkomens ervoor dat de vraag naar diensten stijgt. Uit ander onderzoek blijkt dat vooral vrouwen tewerkgesteld zijn in die sectoren, waardoor steeds meer vrouwen aan het werk geraken.

3. Gendergelijkheid en economische groei

Deze grafiek toont dan weer dat er een duidelijk verband is tussen gendergelijkheid en economische groei. Het zou ons volgens experts jaarlijks miljarden kunnen opbrengen om te strijden voor meer gendergelijkheid.

De Verenigde Naties voegen daar nog aan toe dat die miljarden wel eens handig van passen zullen komen in de komende jaren als we de vergrijzing in Westerse landen willen aanpakken.

4. Gendergelijkheid en competitiviteit

Deze grafiek, die gebaseerd is op cijfers van het Wereld Economisch Forum, toont de link tussen gendergelijkheid en competitiviteit. Hoe groter de gendergelijkheid, hoe groter de competitiviteit. En uit ander onderzoek blijkt dat hoe hoger de competitiviteit is, hoe beter de economie draait.

Closing the gap

We hebben er dus voldoende belang bij om de genderkloof zo snel mogelijk te dichten, al is het maar om de economie beter te doen draaien.

Maak je echter geen illusies, die kloof bestaat nog steeds. Onderzoekers menen dat het aan dit tempo nog zeker 118 jaar zal duren voor de genderkloof volledig dichtgereden is. Jep, het is een ongelooflijk traag proces.

Bronnen: Wereld Economisch Forum, Verenigde Naties, Internationaal Monetair Fonds

Gesponsorde artikelen