De Gentse Feesten gaan deze zomer voor het tweede jaar op een rij die door zoals we dat gewoon zijn. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid bekendgemaakt door schepen van Feestelijkheden Annelies Storms (Vooruit) op een persconferentie deze middag.
Vorig jaar was het door alle Gentenaren al een zware domper toen bekend raakte dat hun geliefde feesten niet zouden doorgaan. Dat was namelijk voor het eerst in 101 jaar. Ondertussen zijn we bijna een jaar verder en is er aan de coronasituatie nog niet veel veranderd. De vaccinatiecampagne mag dan wel begonnen zijn, voor zomerevenementen komt die te laat.
Daarom heeft het Gentse stadsbestuur beslist om het volgende Overlegcomité zelfs niet af te wachten en nu al te beslissen dat de Feesten ook in 2021 niet zullen doorgaan in hun gekende vorm. De pleinorganisatoren wilden namelijk zo snel mogelijk duidelijkheid om zij drie maanden nodig hebben om alles te plannen.
Uitstel?
Na het slechte nieuws dook bij velen meteen ook de vraag en vooral hoop op voor alternatieven voor hun geliefde Gentse Feesten. “We moeten kijken of er een draagvlak is om de Feesten te verschuiven naar bijvoorbeeld augustus, suggereerde Ivan Saerens, de organisator van het Sint-Baafsplein, daarbij in De Standaard.
Vorige maand nog gaf Feestenschepen Annelies Storms echter al aan dat dat voor haar geen optie is. “De Gentse Feesten vinden al 176 jaar op hetzelfde moment in juli plaats, ik vind dat dit een traditie is waar we niet moeten van afwijken, ook niet voor corona”, zei ze toen in HLN.
Kleinschaliger?
Een andere optie lijkt om hier en daar kleinschaligere evenementen te organiseren. Die moeten helpen vermijden dat er te veel niet te controleren spontane feestjes ontstaan. Veel zal daarbij afhangen van twee zaken. Uiteraard bepalen de coronacijfers in juli wat mogelijk is. Daarnaast is ook de vraag of de organisatoren zoiets zien zitten en of dat financieel haalbaar is.
Testevenement?
Een derde optie is om van de Gentse Feesten, of een deel ervan, een testevenement te maken. In Nederland zijn de voorbije tijd al heel wat zo’n slaagde testevenementen geweest. Daarbij was er bijvoorbeeld tweedaags festival met twee keer 1.500 aanwezigen, kreeg het Eurovisiesongfestival in mei krijgt 3.500 toeschouwers en de voetbaltopper Ajax – AZ zelfs 7.500 aanwezigen.
In ons land is er echter nog geen afdoende kader om zo’n testevenementen te organiseren. Het is alvast wel een van de agendapunten komende woensdag bij het Overlegcomité.