Left Right
scrollTop top

Geen halalvlees, minaretten of Suikerfeest meer: het nieuwe twintigpuntenplan van Filip Dewinter is er


Geen halalvlees, minaretten of Suikerfeest meer: het nieuwe twintigpuntenplan van Filip Dewinter is er

Filip Dewinter, nog steeds hét gezicht van Vlaams Belang, is klaar om de ‘islamisering’ tegen te gaan met een nieuw boek. Een twintigpuntenplan, voorstellen aan de regering om het zogezegde “totalitaire systemen, met name de islam” terug te dringen. Dit zijn de vijf belangrijkste punten van het plan van Dewinter. 

Dewinter stelde het boek voor aan De Grote Moskee in Antwerpen, waar hij door de politie vriendelijk verzocht werd om op te schuiven naar de achteruitgang. Ook over de moskee had Dewinter één en ander te zeggen. Onder andere dat zijn partij vindt dat de moskee niet van eigenaar moet veranderen, maar gewoon gesloten moet worden. In plaats daarvan wil Dewinter een ‘Vrijheidscentrum’ creeëren, “dat draait rond hoe een vrije samenleving (historisch) op gespannen voet staat met totalitaire systemen, met name de islam.”

1. Een belasting op halalvlees

iStock

Volgens Vlaams Belang is een goedkeuring van halalvlees een legitimatie van de sharia-wetgeving. Daarom willen ze halalvlees en halalproducten zoveel mogelijk blokkeren, boycotten en belasten. Een extra belasting, het labelen van élk product dat halal is (bijvoorbeeld: bijna alles van Kraft) zou een manier moeten zijn om aan mensen duidelijk te maken dat ze de sharia steunen. Ook halal in scholen zou niet meer mogen, volgens Dewinter. Kinderen van jonger dan dertien zouden zo geïndoctrineerd worden.

2. Geen subsidies meer voor moskees

iStock

Bepaald verrassend kan je dit standpunt niet noemen, maar Dewinter wil dus graag af van subsidies voor moskees. De snelste weg om dit te bereiken is om de islam niet meer als een officiële religie te zien. Momenteel krijgen vijf religies in België geld van de overheid: katholieken, orthodoxen, anglicanen, joden en moslims. Ook vrijzinnigen krijgen subsidies, en wordt in die context als ‘religie’ of levensbeschouwing gerekend.

3. Geen minaretten

iStock

Ook de bouwvoorschriften in België liggen Dewinter duidelijk na aan het hart. In zijn boek pleit hij dan ook voor een totaalverbod op minaretten. Specifiek wil hij dat de azan, de oproep tot gebed, niet meer hoorbaar is in het openbaar.

4. Geen vrijstelling voor het Suikerfeest

iStock

Een vrijstelling op school of op het werk voor het Suikerfeest of andere islamitische feestdagen. Ook in de openbare dienstensector wil Dewinter deze feestdagen afschaffen. Ook bidruimtes op het werk of op school, worden volgens het puntenplan van Dewinter naar de uitgang verwezen.

5. Een loyaliteitsverklaring afleggen, of vertrekken

iStock

Volgens Dewinter zouden alle in ons land verblijvende moslims een loyaliteitsverklaring moeten ondertekenen. Daarin zou dan moeten staan dat ze enkele passages uit de Koran en de Sharia verwerpen en achter het principe van gelijkheid voor mannen en vrouwen staan. Ook de scheiding van Kerk en Staat, de vrije meningsuiting en de godsdienstvrijheid. Dewinter vindt ook dat, als moslims deze verklaring weigeren te ondertekenen, hun nationaliteit mag afgepakt worden. Hoe het zit met autochtone Belgen die moslim worden, is niet duidelijk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737