Geen IKEA voor West-Vlaanderen, ondanks maanden werk en beloftes (maar er is ook goed nieuws)

Geen IKEA voor West-Vlaanderen, ondanks maanden werk en beloftes (maar er is ook goed nieuws)

Wie in Kortrijk op kot zit, of gewoon in West-Vlaanderen woont en nood heeft aan een interieurmake-over, mag daarvoor nog steeds naar Gent of Brussel rijden. Want een IKEA komt er nu toch niet in de provincie, en dat na maanden aan studies, beloftes en alternatieve plannen. 

Werd het Wevelgem, net aan de snelweg en niet ver van een industrieterrein, maar waar de verkeersdoorstroming mogelijk, of toch maar in Heule of Kortrijk? IKEA had zelf vier locaties voorgesteld om een woonwarenhuis te bouwen, maar na die vier suggesties, werkstudies en verkeersplannen beslisten de Zweden toch om West-Vlaanderen links te laten liggen. Dat maakt de dichtstbijzijnde IKEA die in Gent, aan Flanders Expo.

Webshop

IKEA gaf de volgende commentaar: “Het snel veranderend retaillandschap, het veranderende consumentengedrag en het stijgende belang van e-commerce vragen om nieuwe manieren om te beantwoorden aan de behoeften van onze klanten. Zeer binnenkort zullen wij bovendien onze webshop lanceren. Dit is een logische volgende stap voor IKEA en zal ons nog dichter bij onze klanten brengen.”

Met andere woorden: de fysieke winkel, met muren en deuren (en in het geval van IKEA: bedden en zetels) brengt niet meer op. Wie echt een grote investering wil doen, zal wel even komen testen en doet daar graag de kilometers voor. Maar vaak weten mensen al welke kast ze willen, voor ze die kopen. Waarom nog investeren in extra winkelruimte? Een webshop brengt echter wél op.

De beleving

’t Is een trend die al doorzette in het kledingwinkellandschap: we shoppen steeds vaker online, de winkel zelf is er voor de beleving. Ook IKEA speelt daarop in, met goedkope maaltijden (zweedse balletjes!), een koffieshop en een winkel waar je dat lekkers achteraf kan kopen om mee naar huis te nemen. Krijgen we IKEA binnenkort gratis thuisgeleverd? Waarschijnlijk wel, al schiet de winkel in West-Vlaanderen daarbij in.

Momenteel heeft IKEA al 8 winkels en zestien afhaalpunten in België. Dat cijfer zal wellicht nog stijgen. Je kan ook al een pakje bestellen en dat dan in één van de winkels of punten afhalen. De beslissing om uiteindelijk ook nachtwerk in te voeren in de magazijnen in Genk en Duitsland, was al een duidelijke voorbode voor een online strategie.

Gesponsorde artikelen