Geen mop: Egyptisch parlementslid wil maagdelijkheidstest afnemen bij vrouwen voor ze naar unief mogen

Geen mop: Egyptisch parlementslid wil maagdelijkheidstest afnemen bij vrouwen voor ze naar unief mogen

Bij ons moet je een toelatingsexamen afleggen voor bepaalde richtingen, in Egypte moet je een maagdelijkheidstest afnemen. Toch als het van Egyptisch parlementslid Elhamy Agina afhangt. Die wil dat enkel vrouwen die nog geen seks gehad hebben toegelaten worden op de universiteit. “En als je boos bent om die woorden betekent dat dat je bang bent dat je dochter achter je rug al getrouwd is”, voegt hij er nog aan toe. 

Egyptisch parlementslid Elhamy Agina heeft de Egyptische minister van Hoger Onderwijs aangemaand om een speciale soort van ‘toelatingsproef’ te introduceren voor de universiteiten. Hij wil namelijk dat vrouwen een maagdelijkheidstest afnemen voor ze worden toegelaten op de universiteit. Welkom terug in de middeleeuwen.

Any girl who enters university, we have to check her medical examination to prove that she is a Miss.”, zegt Agina in een interview met een lokale krant. “Therefore, each girl must present an official document upon being admitted to university stating she’s a Miss.”

Voor zij die denken dat dat onschuldig lijkt: die ‘Miss‘ heeft een andere betekenis in de Egyptische cultuur dan zoals wij miss gebruiken. In de Egyptische cultuur wordt dat woord namelijkvaak als eufemisme gebruikt om te refereren naar een vrouw die nog maagd is.

“Als je boos bent, ben je gewoon bang”

In een ander interview voegt Agina daar bovendien nog aan toe dat “niemand ontdaan moet zijn om zijn woorden.” Daar voegt hij nog dit aan toe: “Als je boos bent om mijn woorden betekent dat dat je bang bent dat je dochter in een urfi-huwelijk is gestapt achter je rug.”

Urfi-huwelijk betekent dat een vrouw getrouwd is zonder de toestemming van haar ouders. Bij zo’n soort huwelijk zijn er slechts twee getuigen nodig. Een urfi-huwelijk wordt in de Egyptische cultuur geassocieerd met slecht en geheim.

Getty Images

Vaginaobsessie

De uitspraken van Agina kunnen op heel wat kritiek rekenen in binnen- en buitenland. Mona Eltahawy, een populaire Egyptische feministe, is er alvast niet over te spreken. “Ik zie dat Agena nog steeds geobsedeerd is door vagina’s”, reageert ze op Twitter.

“Ik word sinds het interview overal aangevallen. Ik heb besloten om niet meer te reageren in de media”, laat Agina zelf weten. “Het was geen absolute eis, het was slechts een suggestie. En dat is een groot verschil”, voegt hij eraan toe.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de discussie over maagdelijkheidstesten oplaait in Egypte. Tijdens een protest voor mensenrechten enkele jaren geleden in de Egyptische hoofdstad Cairo werden verschillende vrouwen opgepakt die nadien in de gevangenis verplicht een maagdelijkheidstest moesten laten afnemen. In 2011 oordeelde een Egyptische rechter dat dergelijke verplichte maagdelijkheidstesten onwettelijk zijn.

De testen zijn niet alleen inaccuraat, want het maagdenvlies van een vrouw kan om verschillende redenen breken zonder, maar zouden bovendien ook traumatiserend kunnen zijn.

Bronnen: Egyptian Streets reports en The Independent

Gesponsorde artikelen