Left Right
scrollTop top

We hebben bijna geen namen meer voor orkanen dit jaar


Orkaan Sally
© Isopix

Het is een opvallend druk orkaanjaar boven de Atlantische Oceaan. Zo druk zelfs dat er bijna geen namen meer zijn om aan stormen te geven. Het zou nog maar de tweede keer ooit zijn dat dat voorkomt.

De naamgeving van tropische stormen en orkanen wordt bepaald door het Hurricane Committee van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Zij hebben zes lijsten met namen die roteren om de zes jaar. Die namen staan in alfabetische volgorde zonder de Q, U, X, Y en Z.

Grieks alfabet

Op die manier zijn er dus ieder jaar 21 namen beschikbaar om te geven aan tropische stormen of orkanen die ontstaan zijn boven de Atlantische Oceaan. Als al die namen opgebruikt zijn, schakelt het WMO over op Griekse letters.

In het verleden is dat nog maar één keer voorgekomen. In 2005 – het jaar van orkaan Katrina – waren er in totaal 27 tropische stormen. Dit jaar zitten we al aan 20 en is er dus enkel nog de naam Wilfred over. De kans is dus heel groot dat we binnenkort opnieuw Griekse letters zullen moeten gebruiken. In 2005 was het namelijk al 8 oktober toen de twintigste storm ontstond, daarmee zitten we nu dus voor op dat schema.

Temperatuur zeewater

Wetenschappers hadden in april al voorspeld dat we een bijzonder actief orkaanseizoen zouden krijgen. De reden daarvoor is de bovengemiddelde temperatuur van het zeewater. Relatief gezien ging het tot nu toe meestal wel over vrij zwakke stormen. Enkel orkaan Laura zorgde eind augustus voor miljarden euro aan schade en meer dan zeventig doden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update