“Geen nieuwe veiligheidsmaatregelen” op Pukkelpop na Barcelona: dit is hoe Pukkelpop beveiligd wordt

“Geen nieuwe veiligheidsmaatregelen” op Pukkelpop na Barcelona: dit is hoe Pukkelpop beveiligd wordt

Met de dubbele terreuraanslag in Spanje in het achterhoofd is het maar een klein gedachtensprongetje: wat als er iemand dat ooit wil proberen op een festival? Met een capaciteit van een kleine 70.000 mensen is het een hele organisatie om iedereen veilig binnen en buiten te krijgen: een paar cijfers.

Pukkelpop, da’s alle dagen 66.000 man binnen- én buitenkrijgen. Daarom zijn er op het domein zo’n 13 nooduitgangen, continu bemand door vrijwilligers, zodat, als het ergste zou gebeuren, de deuren maar moeten opengezet worden. Om die deuren, de kassa’s de bars en de oversteekplaatsen in de backstage te bemannen, zijn er zo’n 3000 vrijwilligers aan de slag, van zo’n 50-tal verenigingen.

De veiligheid dan. Zoals de meeste festivalgangers al weten, mag je geen glas, wapens, brandbare items of drugs meenemen, en dat wordt vooraan gecontroleerd. Daar moet je ook door de metaaldetector en kan je kort worden gefouilleerd. Dat is trouwens ook het geval voor iedereen die backstage aan de slag is.

Niets in beslag

Overigens neemt het festival niets in beslag: “Mensen die iets bij hebben wat niet op het terrein mag, krijgen een ticket en kunnen met dat ticket bij het verlaten van het terrein het achtergelaten item mee terug naar huis nemen. In het merendeel van de gevallen beslist de festivalganger vaak zelf al om het terug naar camping of auto te brengen.”

Op Pukkelpop lopen dan ook nog eens 120 bewakingsagenten ingezet, over heel het terrein, dat is campings inclusief. Maar een deel van de veiligheid valt natuurlijk ook op de vrijwilligers. Wie binnen wil backstage moet door een resem controles, letterlijk op elk kruispunt staat iemand om te checken of je wel degelijk op die plaats mag zijn. Daarnaast zijn er op het terrein ook een paar ‘safety corridors‘: die moeten ervoor zorgen dat het Rode Kruis en ambulancemedewerkers mensen kunnen helpen zonder een optreden te moeten onderbreken of het publiek heel hard te storen.

Droneverbod

Vorig jaar werden volgens Pukkelpop “heel wat bijkomende inspanningen en investeringen gedaan rond veiligheid. Deze maatregelen zetten we opnieuw in in een geëvalueerde en verbeterde versie. Grote nieuwigheden zijn er dus niet, wel extra camera’s en een militair vliegverbod boven de festivalsite, net als een droneverbod.” Die zouden volgens de organisatie afdoende moeten zijn, aanslagen zoals die in Barcelona veranderen daar op dit moment niets aan.

Pukkelpop

Gesponsorde artikelen