Left Right
scrollTop top

Geen parlement, geen probleem: Johnson ‘pauzeert’ parlement om no-deal brexit te forceren


Boris Johnson laat parlement pauzeren om brexit te forceren
© epa

Krijgt het Verenigd Koninkrijk een harde brexit? Als het van premier Boris Johnson afhangt wel. Wie nog twijfelde aan ’s mans bedoelingen, krijgt nu luid en duidelijk antwoord op de vraag hoe hij de exit van het het Verenigd Koninkrijk ziet. Dat het parlement dat nog zou proberen tegenhouden, heeft Johnson ook voorzien: hij laat de boel gewoon op pauze zetten.

Wie heeft er een parlement nodig als je ook eenzijdig beslissingen kan nemen? Boris Johnson zal naar verluidt aan de Queen vragen om het parlement vanaf de tweede week van september op te schorten. Daarmee maakt hij ook een de facto einde aan alle kansen om een deal over de brexit gestemd te krijgen.

Deal of geen deal, regering of geen regering: het VK stapt uit de EU

Dit is het idee achter de schorsing: geen parlement, geen stemmen en dus ook geen probleem voor Boris Johnson. Die heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij, deal of geen deal, zijn land op 31 oktober uit de Europese Unie laat stappen. Volgens Johnson vertaalt hij daarmee gewoon de wil van het Britse publiek. Want zij hebben voor een brexit gestemd en die is nu al twee jaar lopend.

Alleen zit de angst voor een no-deal brexit er intussen stevig in. De Britten slaan massaal medicatie en geïmporteerde voedingsmiddelen in, om niet in een gat te vallen de eerste maanden na de brexit. No deal wil namelijk vooral zeggen geen handelsakkoorden, geen vlotte grensovergangen en geen vrijheid van personen.

Het plan van Johnson

Toch is Johnson vastbesloten, dat mag wel duidelijk zijn. Het plan is om aan de Queen te vragen om op 14 september het parlement in reces te laten gaan. Met veertien dagen op de teller is het quasi-onmogelijk om nog een voorstel op te stellen én het gestemd te krijgen.

Johnson is overigens ook niet van plan om die 44 miljard euro die hij de EU verschuldigd is, terug te betalen.

Op 14 oktober, vijftien dagen voor de vooropgestelde brexit, zou de regering van Johnson dan een beleidsverklaring voorstellen en kan het parlement opnieuw van start gaan. Op dat moment is het, opnieuw, wellicht te laat om een goed akkoord voor te leggen en te stemmen in het lagerhuis. Daar komt uiteraard veel protest op, niet in het minst van de buitengesloten parlementsleden.

Johnsons druk op de EU

Toch wil deze tactiek niet noodzakelijk zeggen dat het VK nu écht zonder deal uit de EU stapt. Het lijkt er eerder op dat dit een laatste manier is van Johnson om zware druk te zetten op Jean-Claude Juncker om toch nog een deal uit de wacht te slepen. De EU is echter altijd zeer duidelijk geweest: de deal van May was de last chance voor de Britten.

Een eerder charme-offensief van Johnson, praatjes met Merkel en Macron, mocht al niet baten. Nu is het duidelijk tijd voor het offensief. Want terugkeren op zijn belofte om uit de EU te stappen, zal Johnson niet doen. Dat zou zijn geloofwaardigheid ondermijnen nog voor hij goed en wel een regering op poten heeft.

Nieuwe verkiezingen?

Dat Johnsons poging om de brexit op deze manier te forceren, in slechte aarde valt bij de parlementsleden, is zacht gezegd. Nicola Sturgeon, Schots premier, roept dan ook op om opnieuw, voor de vooropgestelde brexit, een nationale stemming te organiseren. Of die er ook komt, valt af te wachten.

Zo’n motie van wantrouwen vraagt namelijk samenwerking over alle groepen, zoals de Conservatives, de SNP, Labour en Liberal Democrats heen. Dat gezegd zijnde, drijft Johnson het conflict met deze aankondiging aardig op de spits. Groot Brittannië staat voor een spannende week, zoveel is duidelijk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658