Geen stroom, geen airco: bejaarden sterven van de hitte in Florida

Geen stroom, geen airco: bejaarden sterven van de hitte in Florida

Al zeker acht bejaarden zijn overleden in Florida door de hitte. Orkaan Irma heeft de stroom voor miljoenen Amerikanen doen wegvallen, en dat betekent ook geen airco.

De politie in Florida onderzoekt bijvoorbeeld de dood van acht bewoners van een verpleeghuis in Hollywood. De temperatuur in het verpleeghuis was door het uitvallen van de airco flink opgelopen. Het is momenteel een graad of 30 in het zuidelijk deel van Florida.

Hulpdiensten die woensdagochtend waren opgeroepen omdat iemand in de instelling een hartaanval had gehad, vonden drie overleden bewoners. Meer dan honderd mensen, van wie velen in een rolstoel, werden uit het verpleeghuis geëvacueerd. Zij waren uitgedroogd en hadden moeite met ademhalen.

Op weg naar het ziekenhuis overleden nog eens vijf bewoners. De slachtoffers waren tussen de 71 en 99 jaar oud.

Miljoenen nog steeds zonder stroom

Orkaan Irma veroorzaakte in het zuiden van de VS een enorme ravage. Miljoenen Amerikanen zitten nog zonder stroom. Het ging woensdagochtend volgens nutsbedrijven om zo’n vijf miljoen aansluitingen waar zo’n tien miljoen mensen gebruik van maken.

De bedrijven slaagden er de afgelopen dagen in miljoenen gedupeerde mensen weer aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Zo zaten maandag nog zo’n 7,8 miljoen klanten zonder elektriciteit in Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina.

Energiebedrijf FPL, dat bijna vijf miljoen bedrijven en huishoudens van stroom voorziet, verwacht dat de meeste klanten in het zwaar getroffen westen van Florida tegen 22 september weer stroom hebben. Het kan bij grote schade zelfs nog langer duren.

Gesponsorde artikelen