Geen Theo Francken, wel Lorin Parys voor N-VA om Leuven ‘te veroveren’

Geen Theo Francken, wel Lorin Parys voor N-VA om Leuven ‘te veroveren’

De NV-A zorgt vandaag voor de verrassing met zijn kandidaat-burgemeester voor Leuven. Geen Theo Francken, die van Lubbeek naar Leuven had moeten verhuizen, dat scenario gaat niet door. En Lorin Parys is volgens voorzitter Bart De Wever de “slimme” burgemeester die Leuven verdient. 

Met een opvallend filmpje lanceert Parys zichzelf als kandidaat-burgemeester. Hij hoopt zo de opvolger te worden van Louis Tobback (sp.a) die na meer dan 20 jaar stopt als eerste man van de studentenstad.

Parys krijgt daarvoor de hulp van De Wever én Francken, die in z’n filmpje opduiken. Parys heeft alvast een eerder atypisch profiel als N-VA’er: als parlementslid boekte hij al opmerkelijk succes in dossiers zoals adoptie en pleegzorg. Hij behoort eerder tot de progressieve vleugel van de partij, als het op ethische thema’s aankomt. Sociaal-economisch is hij dan weer eerder liberaal: hij was ooit Open Vld’er en is vandaag nog steeds ondernemer.

De race in Leuven belooft behoorlijk ‘open’ te worden: sp.a verliest met Tobback een populair boegbeeld, vraag is of opvolger Mohamed Ridouani in z’n voetsporen kan komen. CD&V schoof eerder de al wat oudere Carl Devlies opnieuw naar voren als hun kopman.

Gesponsorde artikelen