Left Right
scrollTop top

“Geen uitverkoop van Belfius terwijl het solden op de beurs zijn”: Kris Peeters (CD&V) krijgt deksel op de neus van liberalen


“Geen uitverkoop van Belfius terwijl het solden op de beurs zijn”: Kris Peeters (CD&V) krijgt deksel op de neus van liberalen

Zowel MR als Open Vld wijzen het idee van Kris Peeters (CD&V) af, dat Belfius alsnog naar de beurs kan in het voorjaar van 2019. Zo krijgt de vicepremier van de christendemocraten, die zichzelf “de grootste Arco-strijder” noemde, alweer het deksel op de neus. In de kleine regering Michel II in lopende zaken, lijkt nog weinig mogelijk.

“We gaan geen uitverkoop van Belfius doen op moment dat het solden zijn op de beurs.” Dat stelde Alexander De Croo, vicepremier van Open Vld en minister van Financiën, vanmorgen op Radio 1. De minister heeft het over “2 miljard euro die je laat liggen”. Daarmee verwijst hij naar het verschil in prijs dat de regering had kunnen krijgen vorig jaar, toen van een beursgang sprake was, en men voor een deel van Belfius zo’n 7 miljard had kunnen krijgen. Nu zou het nog om zo’n 5 miljard euro gaan.

Eerder op de ochtend gaf ook MR-vicepremier Didier Reynders ook al aan dat hij zo’n beursgang nu absoluut niet het moment vindt. Daarmee zeggen de twee liberale partijen in een mini-regering met CD&V een duidelijke ‘neen’ tegen hun coalitiepartner. Een pijnlijke breuk in een regering die al niet gek veel leden meer telt.

Kan dit wel in lopende zaken?

Destijds leidde het dossier binnen de regering Michel I tot grote spanningen. CD&V wil al veel langer het dossier rond Arco regelen, en nog een compensatie uit de brand slepen voor de gedupeerde beleggers. Om dat rond te krijgen hield vicepremier Kris Peeters de beursgang van Belfius destijds tegen, tot grote frustratie van de liberalen en N-VA.

Vraag is ook of Michel II, een regering in lopende zaken, zo’n stevige beslissing überhaupt zou kunnen nemen. “Deze regering kan dat soort zaken niet doen”, zo stelde De Croo duidelijk. Het lijkt er dus op dat Peeters wat overambitieus is.

Want in de Kamer is op dit moment geen meerderheid te vinden voor zo’n beursgang. De N-VA weigert elke steun. En op links is er ook geen alternatief: zowel de socialisten als de groenen willen gewoon Belfius niet privatiseren.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308