Geen uitzending Songfestival meer in China door tatoeages en lied over homorelatie

Geen uitzending Songfestival meer in China door tatoeages en lied over homorelatie

Eurovisie heeft alle banden verbroken met Mango, de zender die in China het Songfestival uitzond. Het feit dat in de eerste halve finale door de Chinezen twee songs werden gecensureerd, kan voor Eurovisie niet door de beugel. De Chinezen vielen blijkbaar over het feit dat een deelnemer tatoeages had, en dat de Ierse inzending een lied is over een homoseksuele relatie.

De Chinese zender Mango mag de rest van Songfestival niet meer uitzenden. Eurovisie straft de zender omdat de eerste halve finale gecensureerd werd. In de uitzending ontbraken de inzendingen van Ierland en Albanië. Bovendien werden regenboogvlaggen in het publiek bewust vaag gemaakt.

Albanië werd door de Chinezen gecensureerd omdat de zanger en gitarist tatoeages hebben. Onlangs werden die op de Chinese tv verboden omdat “ze vulgair zijn”.

Het optreden van de Ierse zanger Ryan O’Shaughnessy werd in China gecensureerd omdat zijn song Together over de relatie tussen twee mannen gaat. Sinds 2016 is het verboden homorelaties te tonen op de Chinese televisie.

Bij Eurovisie vinden ze de censuur ontoelaatbaar. “Dit past niet bij onze waarden van universaliteit en inclusiviteit. We hebben een trotse traditie om diversiteit door muziek te vieren”, laat de organisatie in een korte verklaring weten.

O’Shaughnessy juicht het besluit toe. “Onze boodschap is dat liefde liefde is, of dat nu tussen twee mannen is, twee vrouwen, of een man en een vrouw. Dit is een belangrijk besluit van Eurovisie. Het wordt niet lichtvaardig opgevat en dat is een stap in de goede richting.”

O’Shaughnessy plaatste zich dinsdag voor de finale van morgen. Ook Albanië ging trouwens door.

EBU/Eurosong

Gesponsorde artikelen