Geen verrassing hier: één op drie twintigers en dertigers zijn smartphoneverslaafd

Geen verrassing hier: één op drie twintigers en dertigers zijn smartphoneverslaafd

Een grote verrassing kan dit niet zijn, maar tot één derde van de twintigers en dertigers zegt dat ie niet zonder zijn smartphone kan. Bijna de helft kan dan weer niet zonder sociale media. Slechts een heel klein deel van de Vlaamse bevolking is nog niet gedigitaliseerd: zes procent van de Vlamingen heeft geen enkel digitaal toestel in huis. 

We hebben nog maar zo’n tien jaar smartphones, maar op die tien jaar tijd zijn ze even goed verspreid geraakt als pakweg de tv enkele decennia geleden. Dik negentig procent van de Vlamingen heeft dan ook minstens één toestel dat als ‘smart’ beschreven kan worden. Da’s veel, heel veel, maar er blijven ook links en rechts nog wat mensen achter. Want het is niet omdat je een tablet hebt, dat je er mee kan werken.

Da’s de conclusie van het jaarlijkse digimeter-rapport, uitgevoerd door de universiteiten van Gent en Antwerpen. En er stonden echt wel wat opvallende cijfers in dat rapport, niet alleen over wie wat heeft, maar ook over hoe we die toestellen dan gebruiken. Twintigers en dertigers zijn, begrijpelijk, het best mee op digitaal gebied, maar dat heeft ook nadelen.

Zo zeggen vier op de tien in de categorie 15-40 jaar dat ze niet zonder sociale media kunnen. En we gebruiken die sociale media ook steeds meer: tot vier soorten per maand zegt 80% van de Vlamingen. Een kwart van de Vlamingen is gewoon verslaafd: zij kunnen niet zonder smartphone of sociale media. Bij de jongeren gaat het om één op de drie, hoe ouder, hoe lager dat percentage ligt.

Bye bye Facebook

Facebook heeft overigens bij jongeren duidelijk afgedaan, maar Instagram neemt die positie in. Opvallend: ook YouTube blijft groeien. Of dat komt doordat de oudere generatie het kanaal net ontdekt, of omdat jongeren er meer op zitten, is nog maar de vraag.

Maar daarnaast zijn er dus ook nog wel wat mensen die, hoewel ze een smartphone, tablet of computer in huis hebben, er eigenlijk niet mee kunnen werken. ’t Gaat om 11 procent van de Vlamingen. Vaak hebben ze een moeilijke socio-economische achtergrond, maar de onderzoekers merken ook op dat er een groep jongeren is die gewoon minder ‘mediarijk’ werd opgevoed.

Gesponsorde artikelen