Geen vluchten in België vandaag: Skeyes sluit luchtruim door staking

Geen vluchten in België vandaag: Skeyes sluit luchtruim door staking

De nationale staking legt alvast één sector volledig plat: het luchtverkeer. Luchtverkeersleider Skeyes heeft beslist om vanaf tien uur gisterenavond geen vliegtuigen meer te laten opstijgen of landen in het Belgische luchtruim. Door de staking kan Skeyes geen voldoende dienstverlening garanderen en dus gaan de boeken volledig toe. 

Staking

Het hing al even in de lucht: de grootst aangekondigde staking was ook overgelopen naar de luchtverkeersleiding, een notoir stressvolle job. En ook een noodzakelijke: luchtverkeersleiders zorgen ervoor dat vliegtuigen voldoende ver van elkaar blijven en dus niet botsen. Er moeten ook voldoende mensen aanwezig zijn, het is namelijk geen job die je uren aan een stuk kan uitvoeren.

Brussels Airlines schrapte eerder al alle vluchten.

Maar morgen wordt er dus gestaakt en Skeyes kan niet garanderen dat er voldoende luchtverkeersleiders aanwezig zullen zijn om de dienstverlening te garanderen. Da’s een te groot veiligheidsrisico en de chaos die uitbreekt als er morgen pas een beslissing wordt genomen, valt niet te overzien. Dus heeft Skeyes nu al de radicale beslissing genomen om het luchtruim te sluiten.

Niet opstijgen, niet landen

’t Is te zeggen: natuurlijk zal het luchtruim niet volledig dicht zijn. Vliegtuigen die over België moeten om hun route af te maken, zullen dat kunnen doen. Enkel wie moet opstijgen of landen op Brussels Airport, Antwerpen, Oostende of Charleroi loopt het risico dat z’n vlucht naar het buitenland wordt verplaatst of gewoon niet doorgaat.

Het luchtruim sluit van tien uur deze avond tot tien uur morgenavond. Dat is een ruim blok, waarna Skeyes geen of weinig problemen meer verwacht. In praktijk zal de hinder vanavond best meevallen: op Brussels Airport staan na tien uur bijvoorbeeld maar twee vertrekkende vluchten meer gepland, waarvan één vervroegd werd. Van de elf aankomende vluchten, worden er wellicht nog enkele vervroegd of geschrapt.

Gesponsorde artikelen