Geld gewonnen met ‘De Mol’ of ‘Big Brother’: moet u daarop belastingen betalen?

In ons land kunt u via allerhande spelprogramma’s wat extra geld verdienen. Maar is het volledige bedrag dat u wint wel volledig voor u? Of krijgt de fiscus een deel van de koek?

Belgen en Nederlanders waren vorige week getuige van hoe de Nederlandse Jill Goede als winnaar het huis van Big Brother mocht verlaten. Die overwinning ging gepaard met een prijzenpot van maar liefst 70.405,5 euro. Maar wat als Nick gewonnen had? Zou hij dan een deel van het prijzengeld moeten afstaan aan de Belgische fiscus?

Geen belastingen

“In principe maken prijzen gewonnen in publiciteitswedstrijden en -spelen die onder meer worden georganiseerd door of aangekondigd via de pers, radio of de televisie geen deel van het belastbare inkomen uit”, laat Francis Adyns, woordvoerder bij de FOD Financiën weten. Dat betekent dus dat de winnaars het gewonnen bedrag netto in handen krijgen.

Hetzelfde geldt voor wie de grote pot wint bij bijvoorbeeld Euromillions of Lotto. “De winst van toegelaten tombola’s en loterijen, met inbegrip van de Nationale Loterij (loterijbriefjes zoals Presto, Subito, 21, Scratch, alsook het Lotto- en Jokerspel, Keno, Tele-kwinto), van pronostiekwedstrijden, van weddenschappen op paardenkoersen, van casinospelenn, enzovoort … maakt geen deel uit van het belastbare inkomen”, verduidelijkt Adyns.

Fiscus houdt je in de gaten

Toch wordt de fiscus niet volledig buitenspel gezet. Zodra je het gewonnen kapitaal gebruikt om te sparen of te beleggen, bestaat de kans dat je belastingen moet betalen. Als je het geld parkeert op uw spaarboekje, moet u al een enorm bedrag gewonnen hebben om belastingen te moeten betalen. In ons land betaal je namelijk op de eerste 990 euro aan interesten die u verdient geen belastingen. Die vrijstelling geldt per persoon.

Wie meer dan 990 euro aan interesten opstrijkt, moet een roerende voorheffing van 15 procent betalen op het bedrag boven dat plafond. Indien het geld op een spaarboekje met een rente van 0,11 procent geparkeerd staat, betaal je een roerende voorheffing zodra je 900.000 euro hebt gespaard. In ons land zijn er overigens verschillende spaarboekjes die meer geld in het laatje brengen.

Ook wanneer je het gewonnen kapitaal belegt, ben je de fiscus wat geld verschuldigd. In ons land wordt beleggingskapitaal op verschillende wijzen belast, gaande van de roerende voorheffing op dividenden en coupons tot de taks op beursverrichtingen. Binnenkort komt daar (waarschijnlijk) de effectentaks bij voor beleggers die meer dan 1 miljoen euro op een effectenrekening hebben staan. (wdm)

Meer
Lees meer...