Left Right
scrollTop top

Geldproblemen in Planckendael: komst orang-oetans uitgesteld voor onbepaalde tijd


Geldproblemen Planckendael orang-oetans
© Pixabay

Normaal gezien zou een groep orang-oetans naar Zoo Planckendael in Muizen bij Mechelen gevestigd worden, maar de verhuis is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het project is op dit moment financieel niet haalbaar. Planckendael zegt heel wat inkomsten misgelopen te zijn door de coronacrisis. “We hopen op begrip van onze bezoekers”, klinkt het in Muizen.

Begin dit jaar kondigde Zoo Planckendael aan dat er een familie orang-oetans in de zoo gevestigd zou worden. De grote rosse mensapen, die in de natuur hoog in het wild van Borneo en Sumatra leven, zouden een nieuwe thuis krijgen in de tropische serre. Ze zouden daar zitten tussen onder meer de vogels, reptielen en kleinere apen, zoals gibbons en makaken. In hun nieuwe verblijf zouden de orang-oetans zowel binnen als buiten kunnen vertoeven. Planckendael had alvast heel wat leef-, klim- en speelmogelijkheden geprepareerd voor de dieren.

(Nieuwe beelden van wolvenwelpen: overdosis schattigheid maar ook veel bezorgdheid.)

“Slecht jaar”

De serre werd leeggehaald zodat ze dit jaar grondig kon worden verbouwd, maar de werken liggen stil en de verhuis werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat laat Planckendael weten aan de Mediahuis-kranten. “De  coronacrisis heeft een enorm zware impact gehad op onze werking, dat is geen geheim”, klinkt het. “Wij zijn een vzw en moeten onze parken besturen als een goede huisvader.”

“Door de sluiting tijdens de lockdown en de andere maatregelen kennen we een slecht jaar. Onze inkomsten gingen fors achteruit, maar het project met de orang-oetans kost net enorm veel geld. Daarom is het op dit moment financieel niet haalbaar om het verder te zetten.”

(Zeldzame roze dolfijnen terug in Hongkong door lockdown.)

Onbepaalde tijd

In Zoo Antwerpen vormden de verzorgers het leegstaande verblijf van de brilberen om tot een speeltuin. Zo’n tijdelijke invulling komt er echter niet voor de serre en de voormalige gibboneilanden.

Hoe lang we zullen moeten wachten op de komst van de mensapen is nog niet geweten. Planckendael hoopt alvast op een goed najaar met veel winst. “We duimen dat onder meer de twee lichtfestivals van China Light, die we deze winter organiseren in de Zoo en in Planckendael, het goed zullen doen”, klinkt het.

(Orka’s vallen in groep plezierboten aan in Spaanse en Portugese wateren.)

Kweekprogramma

“We vinden het enorm jammer dat we de orang-oetans voorlopig nog niet kunnen verwelkomen in ons park”, klinkt het verder. “Want nadat de laatste orang-oetans in 2007 zijn vertrokken uit de Antwerpse Zoo, hadden we nu graag met Planckendael deelgenomen aan het kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort. We hopen op begrip van onze bezoekers.”

Ook de verhuis van de Indische neushoorns is voorlopig uitgesteld. Die zouden normaal gezien van hun huidige verblijf verhuizen naar het perk tegenover de tropische serre waar nu de kamelen en wisenten gevestigd zijn.

Het was de bedoeling om deze dieren zo beter te integreren in het Aziatische themagebied. “Die verhuizing behoort tot ons masterplan maar ligt nog op de tekentafel. Er is nog niets concreet”, besluit Planckendael.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588