Geldtransfers naar Oekraïne vertonen sterke opstoot; bondgenoten Rusland ontvangen minder geld

Oekraïne mag zich verwachten aan een belangrijke instroom van financiële middelen, afkomstig van geldtransfers van expats en vluchtelingen die familieleden in hun thuisland na de uitbraak van de oorlog met Rusland willen ondersteunen. Naties die daarentegen sterke banden met Rusland hebben, zullen de instroom van geld van onderdanen in het buitenland wellicht drastisch zien terugvallen. Dat staat in een rapport van de Wereldbank.

“De oorlog zal een golf van geldtransfers naar Oekraïne veroorzaken”, stipt de Wereldbank aan. “Expats en vluchtelingen zullen wellicht grote inspanningen doen om hun families op het thuisfront financieel te steunen.”

Rampen

“Deze geldstromen naar Oekraïne zullen dit jaar naar verwachting een stijging met meer dan 20 procent laten optekenen”, wordt in het rapport aangevoerd. “Dat geld moet vrienden en familie in Oekraïne helpen om de impact van de ernstige economische gevolgen van de Russische invasie op te vangen.”

“Daarentegen kan worden verwacht dat de geldstromen van Rusland naar landen in Centraal-Azië een dramatische terugval zullen kennen”, beklemtoont de Wereldbank nog. “De Russische economie steunt op miljoenen werknemers die uit deze landen afkomstig zijn.”

“De westerse sancties dreigen de Russische economie echter in de diepste recessie te storten sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie ruim dertig jaar geleden. Vele migranten uit Centraal-Aziatische landen zullen hierdoor hun werk verliezen. Daardoor zal het voor hen ook onmogelijk worden om geld naar familie in het thuisland te transfereren.”

“De toename van de geldtransfers naar Oekraïne vormt de weerspiegeling van een trend die meestal na natuurrampen wordt opgemerkt”, voert de financiële instelling aan. “Ook bij die tegenslagen kan worden vastgesteld dat expats en vluchtelingen inspanningen doen om getroffen familie en vrienden te ondersteunen.”

Polen

Bij de geldtransfers naar Oekraïne neemt vooral Polen een dominante positie in. Polen is voor Oekraïense migrerende werknemers immers de belangrijkste bestemming. Ook de Verenigde Staten vormen voor de transfers naar Oekraïne een belangrijke bron.

“Zelfs voor het land door Rusland werd aangevallen, was Oekraïne de grootste ontvanger van geldtransfers in Europa en Centraal-Azië”, merkt de Wereldbank nog op. “Er was daarbij sprake van een recordtransfer van 18,2 miljard dollar per jaar. De verwachting is echter dat de geldstromen dit jaar onder invloed van de oorlog nog met 20 procent zullen toenemen.”

“Landen die nauwe banden met Rusland onderhouden, zullen daarentegen met een scherpe terugval van de transfers rekening moeten houden”, wordt in het rapport nog opgemerkt. “Door de westerse sancties zal de Russische economie dit jaar naar verwachting een inkrimping met 11 procent kennen.”

“Bovendien wordt het moeilijker om geld vanuit Rusland naar buitenlandse bestemmingen te sturen. De Russische banken hebben geen toegang meer tot het wereldwijde financiële systeem. De uitstroom aan geldtransfers vanuit Rusland zou dit jaar dan ook met 40 procent kunnen dalen.”

“Dit kan een bijzonder schadelijk effect hebben op Centraal-Aziatische landen die nauwe banden hebben met Rusland en waar het grootste deel van de inkomsten uit buitenlandse valuta afkomstig is van Russische geldtransfers”, stipt de Wereldbank nog aan. “Onder meer Kirgizië, Tadzjikistan, Azerbeidzjan, Armenië en Oezbekistan dreigen hierdoor zwaar te zullen worden geraakt.”

Opgemerkt wordt dat belangrijke betaalplatformen, zoals Visa en Mastercard, hun diensten in Rusland hebben geblokkeerd. In Oekraïne worden op de betaalservices daarentegen vaak kortingen gegeven.

De Wereldbank voert nog aan dat de totale geldtransfers naar landen met lage en middelmatige inkomens dit jaar wereldwijd met 4,2 procent tot 630 miljard dollar zullen toenemen.

Meer
Lees meer...