Gelekt document: Britse regering wil laaggeschoolde EU-burgers zo snel mogelijk het land uit na brexit

Gelekt document: Britse regering wil laaggeschoolde EU-burgers zo snel mogelijk het land uit na brexit

Groot-Brittannië wil onmiddellijk na de brexit het vrije verkeer van diensten stopzetten. Enkel hooggeschoolde, werkende EU-burgers zullen nog welkom zijn. “Migratie moet niet alleen de migrant beter maken, maar ook de oorspronkelijke inwoners én het land”, klinkt het. Dat blijkt uit een gelekt document van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Britse krant The Guardian.

Het gelekte document van vorige maand, dat The Guardian nu in handen heeft, telt 82 pagina’s en is gelabeld als ‘uiterst gevoelige informatie’. Daaruit blijkt dat de Britse regering na de brexit vooral haar eigen werknemers een duwtje in de rug wil geven, burgers uit de overgebleven 27 EU-landen zijn alleen wenselijk als ze genoeg opleveren. Vooral het aantal laaggeschoolde EU-migranten in het VK willen ze drastisch doen afnemen. Daarom zou die bevolkingsgroep nog amper twee jaar op het eiland mogen verblijven. Hooggeschoolden daarentegen krijgen onmiddellijk de toestemming om drie tot vijf jaar in Groot-Brittannië te werken.

Gezinnen gesplitst

Ook willen de Britten het voor EU-burgers na de brexit moeilijker maken om hun families te laten overkomen. Dat zou een eventuele splitsing van heel wat gezinnen tot gevolg kunnen hebben. Europeanen zouden ook een paspoort moeten voorleggen in plaats van een identiteitskaart als ze naar het VK reizen.

Immigratie wordt als één van de belangrijkste punten gezien waarom het brexit-referendum in juni 2016 een ‘ja’ kreeg van de Britse bevolking. Uiteraard moet er over deze voorstellen nog onderhandeld worden met de EU. “We reageren niet op werkdocumenten die gelekt worden”, zegt een regeringswoordvoerder. “Wij presenteren deze herfst onze eerste voorstellen voor een nieuw migratiesysteem dat ons in staat zal stellen om de controle over onze grenzen terug te winnen.”

Voor de Britse premier Theresa May en de aanhangers van een uitstap uit de EU is migratie één van de belangrijkste speerpunten de brexit. May wil een strenge controle van de Britse grenzen en een einde aan het Europese basisbeginsel van vrij verkeer van personen, dat door het Hof van Justitie gegarandeerd wordt. Ook beloven de Britse Conservatieven al jaren om de migratie naar het land terug te schroeven tot onder de honderdduizend per jaar. Tot nu toe is dat nog nooit gelukt.

May wil onderhandelingen versnellen met speech

Momenteel zijn de brexit-onderhandelingen tussen Europees Commissaris Michel Barnier en Brits brexit-minister David Davis (Conservatieve Partij) vastgelopen. Zelfs na drie onderhandelingsrondes is er nog geen enkele beslissing gemaakt over de belangrijkste punten van de scheiding tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië: de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië en omgekeerd, de financiële regelingen en de kwestie rond Ierland en Noord-Ierland. De Britten verwijten de EU niet flexibel genoeg te zijn, terwijl de EU vindt dat de Britten te langzaam handelen. Op 29 maart 2019 moeten de onderhandelingen over de brexit afgerond zijn.

Daarom plant May een speech om de onderhandelingen te doen versnellen nog voor Barnier in oktober op een EU-top officieel verslag zal uitbrengen over de stand van zaken. Dat meldt tijdschrift Bloomberg. In haar speech zal ze benadrukken dat ze hoopt op “een sterk en speciaal partnerschap met de EU” na de brexit. Ook zal ze focussen op het thema handel. Hoewel May nog geen precieze datum vrijgegeven heeft, zegt brexit-coördinator voor het Europees Parlement Guy Verhofstadt dat er “een tussenkomst volgt van de Britse premier, wellicht op 21 september”. Verhofstadt gaf aan dat verdere brexit-onderhandelingen, die vanaf 18 september gepland staan, uitgesteld worden.

VK wil tijdelijke douane-unie met EU

Dat de EU eerst over de drie bovenstaande speerpunten wil onderhandelen, is niet naar de zin van de Britten. Davis benadrukte opnieuw dat er ook over een gezamenlijke toekomst van de EU en het VK onderhandeld moet worden. Davis hoopt op een tijdelijke douane-unie met de EU na de brexit. Die zal als het van hem afhangt ten laatste beëindigd worden voor de verkiezingen van 2022. In die overgangsperiode hoopt hij handelsakkoorden te kunnen sluiten met andere landen. Binnen de douane-unie worden geen belastingen op vervoer geheven en tegenover de rest van de wereld hanteren ze hetzelfde importtarief. Dat impliceert dus dat de EU-landen, die in de douane-unie zitten, geen individuele handelsonderhandelingen voeren met derde landen. Maar dat is niet de visie van Davis.

Gesponsorde artikelen