Binnenkort kan je gemakkelijker een verzekering opzeggen: wat moet je weten?

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.

De commissie Economie van de Kamer heeft woensdag een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor het gemakkelijker zal zijn om een verzekering stop te zetten.

Waarom is dit belangrijk?

Wie vandaag een verzekering wil opzeggen, moet de verzekeraar daar drie maanden voor het aflopen van het contract per aangetekende brief van op de hoogte brengen. Indien je dat niet doet of te laat bent, wordt het contract stilzwijgend verlengd. Die regeling moet voorkomen dat je tussen twee contracten door onverzekerd blijft.

In het nieuws: het wetstvoorstel, dat al sinds 2019 op tafel ligt, moet het voor consumenten eenvoudiger maken om een verzekeringscontract te verbreken en van verzekeraar te veranderen.

  • De belangrijkste wijziging is dat je de verzekering na het eerste jaar op eender welk moment kan stopzetten. Je hoeft dus niet langer ten minste drie maanden voor het aflopen van het contract de verzekeraar op de hoogte te brengen.
  • Gedurende het eerste jaar moet je wel nog een opzegtermijn van twee maanden respecteren. Voor de verzekeraar geldt een termijn van drie maanden.
  • Het wetsvoorstel maakt ook komaf met de verplichting om de verzekeraar via een aangetekende brief op de hoogte te brengen van jouw intenties. Dat zal binnenkort mogelijk zijn via Itsme.

Goedkopere verzekeringen?

Impact op premies: De nieuwe regeling kan ervoor zorgen dat de verzekeringen goedkoper worden. Doordat consumenten veel sneller hun huidig contract zullen kunnen inwisselen voor een ander, zal dat de verzekeraars onder druk zetten om met betere voorwaarden uit te pakken als ze hun klanten niet willen verliezen. In Frankrijk heeft zo’n wet alvast geleid tot goedkopere premies.

  • Assuralia, de Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen, merkt in een reactie tegenover Het Nieuwsblad op dat het nog te vroeg is om daar een uitspraak over te doen.
  • Een prijsverlaging zou hoe dan ook welgekomen zijn. Door de indexering zijn de premies voor een brandverzekering dit jaar met 10,8 procent gestegen. Ook een autoverzekering is duurder geworden.

Enkele moeilijkheden: de nieuwe wet is sowieso een goede zaak, maar brengt wel enkele uitdagingen met zich mee.

  • Denk aan de brand- en schuldsaldoverzekering, twee verzekeringscontracten die je afsluit bij een woonlening. “In dergelijke gevallen zal het opzeggen van een contract wel ingewikkelder zijn en mogelijk ook impact hebben op de lening”, waarschuwt Laurent de Barsy, Ombudsman Verzekeringen, in een gesprek met VRT NWS.
  • Voorts bestaat het risico dat vastgoedeigenaars vergeten een nieuwe brandverzekering af te sluiten als ze hun huidig contract stopzetten.

Opgelet: de nieuwe wet zal pas ten vroegste volgend jaar in voege treden. Er moet nog een tweede lezing volgen en de voltallige Kamer moet vervolgens stemmen over het voorstel. Nadat de wet in het Staatsblad is verschenen, krijgen de verzekeraars een jaar om hun systemen aan te passen.

(nd)

Meer
Lees meer...