Gemeenteraadsverkiezingen werpen schaduw over regeringsformatie

De lokale verkiezingen op 13 oktober komen dichterbij, maar hun invloed reikt verder dan alleen de gemeenten. De nationale politieke agenda dreigt erdoor bepaald te worden, wat vooral voelbaar zal zijn in de speeches van landelijke kopstukken die lokaal campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Op zaterdag 13 oktober gaan de stembussen open voor de gemeenteraadsverkiezingen, en terwijl deze verkiezingen zich in de eerste plaats op lokale thema’s richten, zijn de gevolgen voor de nationale politiek niet te onderschatten. Grote namen zoals Bart De Wever (N-VA) en Maxime Prévot (Les Engagés) zullen dit weekend al campagne voeren, en hun woorden zullen nauwlettend worden gevolgd, vooral met het oog op de stroeve federale regeringsonderhandelingen.

De Wever en Prévot: wat staat er op het spel?

Zaterdagmiddag start de Antwerpse N-VA officieel haar campagne, met een toespraak van Bart De Wever. Ondanks het lokale karakter van de verkiezingen, zal De Wever zich bewust zijn van de bredere impact van zijn woorden. Met de federale onderhandelingen in een impasse en zijn positie als mogelijk formateur onder druk, kan hij zich geen uitschuivers permitteren. Vooral Vooruit, een belangrijke speler in de federale puzzel, zal met argusogen volgen.

In Durbuy zal Maxime Prévot eveneens zijn lokale campagne aftrappen, maar volgens bronnen zoals De Standaard zal hij ook ingaan op de “voornaamste prioriteiten” van zijn partij en de “politieke uitdagingen van het moment”. Dit kan mogelijk een inkijkje geven in de stand van zaken rondom de federale en Brusselse regeringsformaties.

Groen en de Brusselse knoop

Ook Groen komt zaterdag in actie met hun zomerevenement Refresh. Hoewel er minder grote uitspraken worden verwacht, is het niet uitgesloten dat er iets gezegd wordt over de Brusselse regeringsformatie. Formateur Elke Van den Brandt (Groen) heeft immers nog steeds moeite om een werkbare coalitie op de been te brengen, wat de politieke spanningen verder voedt.

In Vlaanderen hoopt formateur Matthias Diependaele (N-VA) nog steeds de onderhandelingen voor 23 september, de dag van de Septemberverklaring, af te ronden. Maar of dit haalbaar is, blijft onzeker. De uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen kan dus wel eens doorslaggevend zijn voor de richting die de regeringsonderhandelingen opgaan.

Gemeenteraadsverkiezingen als strategische zet?

De naderende gemeenteraadsverkiezingen vormen voor sommige partijen een welkome vertraging in de regeringsonderhandelingen. Zo kan cd&v controversiële maatregelen zoals het Stikstofakkoord voorlopig vermijden. Voor N-VA daarentegen, vormt de stilstand een risico: partijen zoals Vlaams Belang en PVDA zouden de verlengde onderhandelingen kunnen gebruiken om te betogen dat de traditionele partijen niet effectief functioneren.

Meer
door Redactie
Lees meer...