Left Right
scrollTop top

Gemiste kans: er komt dan toch geen Oscar voor films die populair zijn bij publiek


Gemiste kans: er komt dan toch geen Oscar voor films die populair zijn bij publiek

De laatste film die zowel het meeste geld opbracht als de Oscar voor beste film won, was in 2003 het laatste deel van de ‘The Lord of the Rings-‘trilogie: The Return of the King. Films die een groot publiek trekken, winnen al jaren geen Oscars meer. Het verschil tussen waar mensen bioscoopkaartjes voor kopen en welke films genomineerd worden, lijkt alleen maar groter te worden, en het logische resultaat is dat steeds minder mensen naar die Oscars kijken. Vorige maand kondigde de Academy daarom verandering aan. Maar: die komt er niet.

“We hebben van velen gehoord dat er veranderingen nodig zijn om de Oscars en de Academy relevant te houden in een veranderende wereld. Dat nemen wij erg serieus”, schreef het Academy-bestuur in een brief vorige maand.

Aanleiding voor de hervormingen zijn de dalende kijkcijfers van de uitreikingsceremonie. In maart keken er 26,5 miljoen mensen naar de liefst vier uur durende Oscar-uitreiking. Dat was een laagterecord en 19% minder dan een jaar eerder. Door het gebrek aan publiekslievelingen daalde het aantal kijkers de afgelopen jaren enorm. In 1998 keken 56 miljoen mensen.

Speciale prijs

De Oscarorganisatie kondigde daarom vorige maand aan dat er een speciale prijs kwam voor films die populair zijn bij het publiek, maar traditioneel nauwelijks kans maken op de filmprijs. Kenners voorspelden dat bijvoorbeeld het superheldengenre beter vertegenwoordigd zou worden met films als Black Panther, Avengers: Infinity War of Deadpool 2.

Lees hier waarom we zo graag naar superheldenfilms kijken!

De zet werd algemeen gezien als een manier om de Oscars weer populairder te maken bij de kijkers en een goeie stap om af te geraken van het elitair imago.

Geen “knieval”

Maar, het gaat dus niet door. De plannen voor de nieuwe Oscar waren nog niet volledig uitgewerkt, luidt het bij de Academy. Zo was niet duidelijk aan welke voorwaarden films moeten voldoen om mee te dingen in de categorie.

Daarnaast was er kritiek dat de Oscars een “knieval maakten voor populaire cultuur”. Het gala, zo werd door een meerderheid van de Academy-leden die moesten stemmen geredeneerd, “is juist een moment was om de filmkunst te eren”. En, valt nog te horen, blockbusters hebben al hun eigen beloning met het geld dat ze binnenhalen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618