Gênant: 20.000 Nigeriaanse leerkrachten buizen op test voor tienjarigen

Gênant: 20.000 Nigeriaanse leerkrachten buizen op test voor tienjarigen

Dat het niveau van het Nigeriaanse onderwijs ondermaats is, is een understatement. Meer dan 20.000 leerkrachten uit het lager onderwijs haalden minder dan de helft op een competentietest voor tienjarigen. Sommigen van hen haalden amper een paar punten, anderen zelfs helemaal geen …

Het was de gouverneur van de provincie Kaduna, Mallam Nasir Ahmad El-Rufai, die de resultaten via twitter de wereld in stuurde. Daarbij vroeg hij zich luidop af: “Zou jij willen dat je kind les krijgt van zo iemand?” Het is dan ook behoorlijk schrijnend dat zoveel leerkrachten niet slagen in een test over de leerstof die ze verondersteld worden aan te leren aan hun leerlingen.

Massaal ontslag

Volgens de BBC liet de gouverneur daarom weten dat iedereen die minder dan 75% behaalde op de test zich aan zijn ontslag kan verwachten. Wie later een betere score kan voorleggen, kan wel opnieuw kans maken op zijn job, maar krijgt daarbij concurrentie van nieuwe sollicitanten. Er liepen naar verluidt al meer dan 21.650 sollicitaties binnen ondertussen.

Steun van de president

De gouverneur kreeg de wind van voor van de oppositie, die pure propaganda ziet in zijn tweets. Toch kan hij rekenen op de steun van niemand minder dan president Muhammadu Buhari, die erkent dat het een tragische situatie is.

Schrijnende onderwijssituatie

De onderwijssituatie in Nigeria is sowieso al schrijnend. Volgens Unicef kent het land het hoogste aantal kinderen dat niet naar school gaat. Ongeveer tien miljoen kinderen heeft geen toegang tot basisonderwijs, en wie wel naar school kan, wordt geconfronteerd met een gebrek aan gepaste faciliteiten.

Hopelijk slaagt de gouverneur erin om een frisse wind door het Nigeriaanse onderwijslandschap te laten waaien en het tij te keren. Enkele gouverneurs van andere provincies overwegen alvast om ook dergelijke testen af te nemen bij hun onderwijzers, en gouverneur Mallam Nasir Ahmad El-Rufai is vastbesloten om zijn ervaring aan te wenden om het onderwijs te redden.

Gesponsorde artikelen