Generatie potdoof op komst: “alarmerend” veel jonge kinderen horen al niet goed meer

Generatie potdoof op komst: “alarmerend” veel jonge kinderen horen al niet goed meer

Naar schatting 8% van de kinderen tussen 9 en 11 jaar heeft al een permanent gehoorverlies van tenminste 15 decibel. En dat is nog voordat de leeftijd aanbreekt waarop ze te maken krijgen met harde muziek op festivals en in discotheken.

Dat blijkt uit een onderzoek bij 5.000 kinderen. Onderzoeker Carlijn le Clerq noemt de uitkomsten “alarmerend groot”, ook al gaat het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen waar zij zelf nog niet zoveel van merken. Volgens haar wordt veel gesproken over gehoorschade en de hinderlijke gevolgen van harde muziek, maar ontbreekt het aan metingen.

Van de 5.000 onderzochte kinderen bleek zelfs bijna 18% tijdelijk gehoorverlies te hebben, meestal veroorzaakt door verkoudheid of oorontsteking. Dat kan wel leiden tot een belemmering in de ontwikkeling of verminderde schoolprestaties. Maar voor bijna 1 op tien kinderen is de schade dus al onherstelbaar.

Oorontstekingen

Uit het onderzoek blijkt een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontsteking op jonge leeftijd en het krijgen van permanente gehoorschade. Oorontstekingen komen niet echt vaker voor, maar omdat steeds meer kinderen niet meer of inadequaat reageren op de antibiotica om die te genezen, richten ze meer schade aan.`

Koptelefoons

Maar minstens één op vijf van de kinderen die permanente gehoorschade oplopen, doen dat omdat ze te vaak en te veel blootgesteld worden aan te luide muziek, voornamelijk uit oortjes of koptelefoons.

Dat betert er niet op naarmate ze ouder worden. Een Australische studie ontdekte onlangs dat één op vier adolescenten permanente gehoorschade oplopen doordat ze de muziek die uit hun koptelefoons of oortjes komt te luid zetten.

Gesponsorde artikelen