Left Right
scrollTop top

Genetisch gemanipuleerde appels worden nooit meer bruin


Genetisch gemanipuleerde appels worden nooit meer bruin

Canadese onderzoekers introduceren de ‘Arctic Apple’, een appel die niet meer bruin wordt nadat je er van gebeten hebt. Dat doen ze door het gen dat de appel laat verkleuren uit te schakelen. Zoals bij genetische manipulatie, is niet iedereen er even tevreden mee. “Het kan een negatief effect hebben op de gezonde reputatie van appels”, zegt Wendy Brannen, de directeur van Consumentengezondheid voor US Apple. 

Okanagan Speciality Fruits (OSF), een Canadees biotechbedrijf, onderzocht hoe ze appels konden telen zonder dat die bruin worden. In het verleden zijn al vaker trucjes uitgevonden om de verkleuring te voorkomen, maar verder dan chemische stoffen op de appels gooien gingen ze niet. OSF pakt het probleem aan bij de wortels: zij verwijderen het gen in de appel dat de verkleuring veroorzaakt. 

De verkleuring wordt eigenlijk veroorzaakt door de reactie tussen chemische stoffen en enzymen. Als je de appel nog niet hebt aangeraakt, botsen die twee nog niet. Vanaf het moment dat je in de appel bijt of er een stuk uit snijdt, breek je de schil van de appel en krijgt de appel een bruine kleur. En dat ziet er niet echt smakelijk uit. 

De techniek die OSF gebruikt, is afgekeken van Australische wetenschappers die via genetische manipulatie voorkomen dat aardappelen bruin worden. 

Kritiek

Niet iedereen is tevreden met de genetisch gemanipuleerde appel. Het voornaamste argument dat wordt aangehaald is dat het gewoon onnatuurlijk is. Appels horen te verkleuren nadat je erin bijt. Dat is ook de mening van Wendy Brannen, de directeur van de Consumentengezondheid en Publieke Relaties voor US Apples. “De onnatuurlijke niet verkleurende appels kunnen een negatief effect hebben op de gezonde reputatie van appels”, zegt ze. 

Goedkeuring

Het United States Department of Agriculture keurde het project goed en gaf daarmee groen licht voor de eerste genetisch gemanipuleerde appelboom te planten. De appels zullen nog niet onmiddellijk in de rekken liggen, want de bomen hebben enkele jaren nodig om zich te ontwikkelen. 

Don’t let them fool you: het is niet omdat de appels niet verkleuren, dat ze hun smaak niet verliezen en dat ze niet zouden rotten!  

Bron: Motherboard

Check deze timelapse die bewijst dat de Arctic Apple écht niet bruin wordt. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810