Geniaal! De eliminatieronde in De Mol was nooit zo spannend, en gaat nog grote gevolgen hebben

Geniaal! De eliminatieronde in De Mol was nooit zo spannend, en gaat nog grote gevolgen hebben

Wat was dat? De eliminatieproef in ‘De Mol’ was nog nooit zo spannend. En ze leverde genoeg voer voor discussie op. “Voor één keer word je misschien liever laatste dan voorlaatste”, zo kondigde Gilles De Coster de finale aan. En dat bleek te kloppen, want de voorlaatste is naar huis vertrokken. Dat betekent dat één deelnemer nu weet dat hij of zij er momenteel compleet naast zit, en dat die persoon dus zeker weet wie de mol niet is. Opgelet voor spoilers als je verder leest.

Vorig seizoen was de comeback van het programma genoeg om De Mol verrassend te houden. Dit jaar moeten de makers veel straffer uit de hoek komen, en daar slagen ze toch week na week in. Het begon al met de elf wagens die rond het vliegtuig op Belgische bodem plaats namen, en waarvan er eentje zou wegrijden. Dan was er de terugkeer van Hans die heel wat ophef veroorzaakte. En deze week kreeg de finale een speciaal tintje dat in de rest van de wedstrijd grote gevolgen kan hebben, en waar ook wij pas tegen de laatste aflevering misschien echt iets uit zullen kunnen afleiden.

Bertrand hoofdverdachte

Voor één keer was het beter om laatste te worden. Sommige deelnemers staken dat zonder te weten waarover het ging in het achterhoofd, en begonnen alles of niets te spelen. Hans bijvoorbeeld, die vol voor één potentiële mol ging, zo liet hij toch verstaan.

Eén ding was duidelijk: de meerderheid van de groep verdenkt momenteel Bertrand. Zowel Robin, Sam als Hans verklaarden althans voor de camera dat ze Bertrand verdenken. Ofwel hebben ze het daardoor allemaal goed gedaan, ofwel is één van hen laatste geworden en weet die persoon nu dus dat het Bertrand niet is. Toch maar goed opvolgen of één van deze drie de komende weken compleet van gedachte verandert.

Maar dan kwam dat geniale moment waar we nadien toch even van moesten bekomen. De deelnemers kregen een bril waarmee ze op het bekende scherm konden zien of ze een rode of groene vingerafdruk krijgen. De anderen zagen niks op het witte scherm. Nadien moest de groep in discussie gaan om te zien of ze de deelnemer met het rode scherm konden ontmaskeren. Zoniet zou de voorlaatste moeten vertrekken, en bleef de laatste dus met een schat aan kennis achter. Lukte het wel, dan zou de laatste dus gewoon z’n koffers pakken en won de groep 3.000 euro.

Groots in het verlies

Voor de tweede keer kwamen de deelnemers zo voor dat menselijke kantje te staan: speel je voor je kansen zoals toen in de wagens bij het vliegtuig, of gun je het – groots in het verlies – aan de rest van de groep? Dat was wat Hans voorstelde: kom ervoor uit als je een rood scherm had, ga met opgeheven hoofd naar huis, en gun de groep het geld. Hij liet duidelijk verstaan dat hij een groen scherm gekregen heeft, maar dat kunnen wij uiteraard niet controleren.

Wel verdedigde hij hartstochtelijk dat hij bij een rood scherm niet nog een keer zou proberen om in de groep te blijven. Als hij uiteindelijk toch laatste was, dan zou hij nu dus voor de tweede keer iemand anders naar huis hebben gespeeld. En dat klinkt toch wel als succesvol mollen, niet? Hoewel de mol natuurlijk niet kon riskeren om laatste te worden, want in theorie konden ze hem dan naar huis spelen. Het zit allemaal heerlijk ingewikkeld in elkaar.

Mysterieuze Annelies

Uiteindelijk is Annelies de kop van Jut. Zowat de helft denkt dat zij het rode scherm gekregen heeft en ze doet weinig moeite om hen van het tegendeel te overtuigen. Maar zij was het dus niet, en ze was ook niet voorlaatste. Zo blijft de oudste van het gezelschap er dus nog even bij, maar ze heeft zich wel heel verdacht gemaakt. De anderen vonden allemaal dat ze zich nerveus gedragen heeft en zo iedereen op het verkeerde been heeft gebracht.

De vraag is natuurlijk wat de strategie van de mol hier was. Wil die een deelnemer met meer kennis dan de anderen in de groep? Of is het belangrijker dat de voorlaatste naar huis gaat en de groep naast de 3.000 euro grijpt. Eerder het laatste, zouden we denken, want de voorlaatste zit er altijd iets dichter bij dan de laatste om de mol te ontmaskeren. In dat geval heeft Annelies de stemming wel goed gestuurd door alle aandacht op zichzelf te vestigen.

Afscheidscadeautje voor Marzena?

Helaas voor Marzena was zij voorlaatste. Zo moest er dus weer een vrouw de groep verlaten, waardoor het idee dat ze nu wel eens voor een vrouw als mol zouden gaan, steeds minder waarschijnlijk wordt. Voor wat het waard is: Marzena liet zich tijdens de uitzending ontvallen dat zij Eline verdenkt. Uiteindelijk zijn we er totaal niet wijzer van geworden, want we weten dus niet wie nu echt laatste was en eigenlijk in plaats van Marzena naar huis had moeten gaan. Maar de mol is misschien niet harteloos, want wie weet heeft Marzena van die mol in de vorm van een halsketting wel een afscheidscadeautje gekregen?

Gesponsorde artikelen