Geniet van vandaag, want … winter is coming: volgende week 12 graden kouder dan nu!

Geniet van vandaag, want … winter is coming: volgende week 12 graden kouder dan nu!

We wanen ons vandaag even in een warme zomermaand met temperaturen die lokaal zelfs 26 graden kunnen bereiken. Helaas is het na vandaag voorbij. Morgen zakken we tot rond de kaap van 20 graden, en volgende week rond deze tijd verwacht het KMI maxima van 13 tot 14 graden. Wat heel normaal is voor oktober uiteraard, maar het wordt even wennen.

We hadden ons enkele weken al neergelegd bij het feit dat we zonder nazomer meteen richting winter zouden gaan, maar dan was er plots het voorbije weekend. Temperaturen van 24 tot 25 graden, en vandaag in de Kempen zelfs 26 graden, we hebben er in de zomer vaak tevergeefs op zitten wachten. De oorzaak van die warme lucht is de zeldzame orkaan Ophelia die langs Europa passeert. Orkanen hebben warme lucht nodig en zo worden verrassend warme temperaturen voor oktober naar onze streek gedreven. En wij zijn dan ook nog eens gespaard gebleven van het stormweer zelf.

Terug herfst

De sprong terug naar de herfst zal dan ook heel groot zijn. In vergelijking met vandaag is de temperatuur tegen volgende week gehalveerd. Gelukkig gebeurt dit niet van de ene dag op de andere. Morgen krijgen we nog steeds droog weer met veel opklaringen. Het is iets minder warm dan vandaag, maar we halen nog steeds 20 tot 21 graden. Ook woensdag blijft het aanvankelijk zonnig bij zo’n 19 tot 20 graden. De bewolking zal wel stilaan toenemen.

EPA

Tegen donderdag is het bewolkt tot zwaarbewolkt, en er kunnen ook een paar buien vallen. We houden dan wel nog altijd 18 graden over. Vrijdag gaat de afkoeling dan verder en moeten we tevreden zijn met zo’n 16 graden. Het zal dan veelal bewolkt zijn en we krijgen ook buien. De wind neemt eveneens toe. Dat is ook het weerbeeld voor zaterdag: winderig weer met af en toe regen, en temperaturen van 17 graden.

Normale temperaturen

Zondag leveren we het meeste in: we houden dan nog maar 13 tot 14 graden over. Het blijft bovendien regenachtig. We hebben dan de normale waarden voor oktober bereikt, en dus zet het weerbeeld zich de rest van de week verder. Al stopt het kwik wel met zakken en gaan we misschien terug een paar graden winnen. Maar één ding is wel zeker: de zomer is na vandaag definitief voorbij. Geniet er nog van!

Gesponsorde artikelen