Gent is design outletshopping kwijt: “We gaan onze miljoenen wel elders in Oost- of West-Vlaanderen investeren!”

Gent is design outletshopping kwijt: “We gaan onze miljoenen wel elders in Oost- of West-Vlaanderen investeren!”

The Loop, het moest een winkelcentrum van formaat worden, duizelingwekkende investeringscijfers en een topverbinding met het stadscentrum: The Loop moest het nieuwe design- en shoppingsparadepaardje worden van de Arteveldestad. Vergelijkbaar met Maasmechelen Village … Ettelijke miljoenen werden al geïnvesteerd in het project, maar de politieke steun is volgens de investeerder plots weggevallen en dus gaan ze elders op zoek. 

Een megadesignoutletcentrum aan de rand van Gent, zonder de shoppers uit de stad weg te halen: dat was de opzet van The Loop. Meer dan 21.000 vierkante meter shoppingplezier en 1.500 tot 2.500 jobs, dat zou het de stad Gent opleveren. De werken werden opgestart, de eerste graafwerken voor de parking van meer dan vierduizend parkeerplaatsen en er werd een extra rijstrook gepland op de E40 om verzadiging van de snelweg tegen te gaan. Alles voor The Loop staat dus klaar.

Alleen heeft de gemeenteraad nu zo goed als de stekker uit het project getrokken. Jammer, vinden ze bij de grootste geldschieter MacArthurGlen, want er zijn al ettelijke miljoenen geïnvesteerd in het project, dat zeggen ze aan Het Laatste Nieuws. “Gent heeft ons jaren aan het lijntje gehouden en dat heeft ons miljoenen gekost.”

“Teleurgesteld in het stadsbestuur”

“We zijn teleurgesteld in het stadsbestuur. Men probeert de schuld nu wat af te schuiven op Artexis maar daar zit het probleem niet. De stad wil ons gewoon niet meer. Aanvankelijk voelden we dat iedereen zich achter het project schaarde, maar dat is gaandeweg afgebrokkeld.” Een reden kregen ze nog niet. “Het was nochtans een unieke kans”, klinkt het voorts in Het Laatste Nieuws. “Gent had zich kunnen profileren als retailstad. De vlotte verbinding naar de binnenstad met De Lijn zou heel wat van onze shoppers naar het centrum gebracht hebben en daar zou de handelskern van de stad wel bij gevaren hebben.”

Het project van outletgigant MacArthurGlen strandt echter niet met het njet van de gemeenteraad. ”We gaan echt geen tijd stoppen in zo’n procedure. We hebben intussen onze opties al bekeken en we gaan zeker door met het outletcenter, maar dan niet in Gent. Het gebied van Oost- en West-Vlaanderen is één van de dichtst bevolkte stukken van Europa. We zullen er bouwen en dan liefst ergens langs de E40 tussen pakweg Brugge en Aalst. Er zijn genoeg gemeentebesturen waar men wel voldoende durf aan de dag wil leggen.”

Gesponsorde artikelen