Gent lijkt referendum over circulatieplan te krijgen, maar dat zal de Gentenaar 1 miljoen euro kosten

Gent lijkt referendum over circulatieplan te krijgen, maar dat zal de Gentenaar 1 miljoen euro kosten

Gent is momenteel in de ban van het nieuwe circulatieplan en daarover is duidelijk het laatste woord nog niet gezegd. IntelliGent Mobiel heeft voldoende handtekeningen verzameld om een referendum af te dwingen, maar wat moet er nu gebeuren? De Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) legt het uit aan newsmonkey en vooral de kostprijs valt op: 1 miljoen euro.

Het nieuwe Gentse circulatieplan gaat van start op 3 april, maar dat is niet naar de zin van iedereen. Verschillende handelaars zijn daarom zo’n negen maanden geleden samen met N-VA begonnen met het verzamelen van handtekeningen om een referendum af te dwingen. Die 26.000 nodige handtekeningen zijn nu verzameld en dus lijkt een referendum er te komen, al is de uitslag daarvan niet bindend.

“We hebben officieel nog geen aanvraag ontvangen omdat initiatiefnemer IntelliGent Mobiel een soort marge wil aanleggen voor als er handtekeningen worden afgekeurd. Dat kan gebeuren als de ondertekenaars minder dan 16 jaar zijn, niet in Gent gedomicilieerd zijn of er dubbel op staan”, legt Bracke uit.

Lijn per lijn controleren

Eens die handtekeningen wel officieel opgestuurd zijn, worden die dus lijn per lijn gecontroleerd. Dat kan volgens de schepen zo’n vier weken duren. “Eens dat gebeurd is, wordt de vraag voorgelegd op de gemeenteraad en moet die beslissen of de vraagstelling aanvaardbaar is.”

De vraag die de initiatiefnemers willen stellen op het referendum is “Vindt u dat Gent en de Gentenaars beter worden van het voorliggende circulatieplan: ja of neen?”. De Gentse meerderheid heeft in het verleden al laten weten dat ze die vraag te vaag vonden.

1 miljoen euro

“Daarna wordt er gestart met een informatiecampagne van minimum een maand waarin beide partijen hun visie moeten kunnen uitleggen aan de Gentenaars”, zegt Sofie Bracke. “Omdat we een referendum niet in de zomer willen organiseren, verwacht ik dat het dus maar in september zal plaatsvinden.”

Dan kan de organisatie beginnen. Een referendum organiseren gaat op dezelfde manier in zijn werk als bij verkiezingen en dat wil vooral zeggen dat het veel geld zal kosten aan de stad Gent. “We moeten lokalen zoeken, brieven versturen, kieslijsten opmaken, … Reken maar dat zo’n referendum ongeveer 1 miljoen euro zal kosten.”

Eddy Vanzieleghem, een van de initiatiefnemers van IntelliGent Mobiel, wijst erop dat ook de invoering van het circulatieplan een dure aangelegenheid wordt voor de Stad Gent. Peter Dedecker (N-VA) hoopt dat het Gentse stadsbestuur de invoering van het circulatieplan uitstelt tot na het referendum.

Gesponsorde artikelen