Gentse gamestudio wint met ‘Divinity: Original Sin II’ de BAFTA voor beste game, vóór ‘Fortnite’

Gentse gamestudio wint met ‘Divinity: Original Sin II’ de BAFTA voor beste game, vóór ‘Fortnite’

Een lichte verrassing op de BAFTA’s donderdag: de Gentse gamestudio Larian won daar de prijs voor beste multiplayer, tot de stomme verbazing van de makers. Hun game ‘Divinity: Original Sin 2 II werd gekozen vóór blockbuster Fortnite. En dat voor een spel waarin niemand geloofde, behalve de studio zelf. 

’t Is zeker niet de belangrijkste prijs die je als game-developer te pakken kan krijgen, maar een BAFTA brengt een barrage aan media-aandacht mee die bij game-specifieke events wat achterblijft. En de BAFTA voor beste multiplayer, die ging dit jaar naar Larian, een bedrijf uit … Gent. Met Divinity: Originial Sin II, de sequel op hun veelgeprezen Divinity: Original Sin , sprongen ze voorbij de bestseller van dit jaar: Fortnite.

Maar verkoopscijfers zijn natuurlijk niet alles: Divinity: Original Sin II is een online (en offline) multiplayer (al kan je ‘m ook alleen spelen), roleplaying dus, waarin je als team jonge tovenaars een reeks queestes onderneemt in dorpen, steden, woestijnen en jungles. De catch? Tovenaars zijn criminelen in de wereld van Rivellon. Of je nu samen of tegen elkaar speelt, op het einde kan er maar één winnaar zijn.

Tabletop voor pc-gamers

Wie graag offline tabletop speelt, maar ook verleidt kan worden voor een rondje roleplayen achter de pc, begint wellicht al wat te kwijlen bij de beelden. Toch wilde geen enkele grote studio de eerste Divinity: Original Sin backen, en dus bracht Larian het spel uit in eigen beheer. Geholpen door een Kickstarter, om de game zoveel mogelijk te kunnen uitbreiden en directe feedback van de fanbase te kunnen krijgen, bereikte die in topsnelheid z’n goal. Na realease mocht Larian maar liefst 150 prijzen oppikken, en terecht.

Ook Divinity Original Sin 2 passeerde langs Kickstarter. Uiteindelijk haalde Larian daar 2 miljoen euro op, het eerste half miljoen (het eerste doel) bereikten ze zelfs binnen 12 uur. Larian releasete de game voor Windows op 14 september 2017, net de dag dat er in Gent een stroompanne was. Dat mocht de release niet belemmeren: die maand was Original Sin 2 met 75.000 spelers de meest gespeelde game op Steam.

Kwaliteit, niet kwantiteit

Op acht maanden gingen er al 1,5 exemplaren Original Sin II over de toonbank, indrukwekkende cijfers, maar ze vallen natuurlijk in het niets in vergelijking met de grote jongens. Fortnite , ook genomineerd voor de BAFTA, is gratis, maar verkoopt maandelijks tot 126 miljoen dollar aan in-app-sales. PlayerUnknown BattleGrounds, nog een genomineerde, verkocht al 21 miljoen spellen.

Maar het gaat niet alleen om kwantiteit, natuurlijk. Divinity: Original Sin 2 haalde zowat in elke game-magazine monsterscores, walste binnen op Metacritic met 93/100 en kreeg in Gamespot een score van 10/10, de veertiende game om dat ooit te doen. En dat voor een spel waar niemand in geloofde, behalve de fans.

“Toch iets goed gedaan”

“Larian brengt het in eigen beheer op de markt omdat geen enkel ander bedrijf dat wil doen. Deze prijs toont aan dat we toch iets goed hebben gedaan”, zegt David Walgrave, de producer achter Divinity: Original Sin II, aan Het Nieuwsblad. Het geheim achter het concept? “We ontwikkelen dingen die al bestaan sinds de jaren 90 en geven daar een moderne toets aan”, klinkt het. Daarnaast gaat het vooral om community.

Divinity: Original Sin II is verkrijgbaar op Steam, in augustus komt er ook een editie voor Playstation en X-Box

Meer weten over Fortnite? Lees dan hier alles wat je moet weten over dé game van het moment!

Gesponsorde artikelen