Geruchten over toenadering tussen PS en MR? Wel, echt hartelijk gaat het er toch niet aan toe tussen die twee

Geruchten over toenadering tussen PS en MR? Wel, echt hartelijk gaat het er toch niet aan toe tussen die twee

Reken er toch niet meteen op dat PS en MR snel terug samen zaken gaan doen. Ooit waren beiden, begin jaren 2000, samen goed voor een paars huwelijk, en nu gonzen de geruchten daarover opnieuw. Maar tegelijk zit de afkeer zeer diep, en vliegt de modder over en weer. Zoals over zelfstandigen, waarbij de MR zwaar uithaalde en de PS terugschoot.

Het is je vergeven als je niet spontaan de naam kan geven van de minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Denis Ducarme (MR) volgde vorig jaar Willy Borsus (MR) op, toen die laatste de Waalse minister-president werd. De 44-jarige Ducarme heeft nu ook niet de zwaarste ministerpost in de regering, de man moet dus af en toe een fors statement lanceren om wat naam te maken. En wat beter dan een torpedo af te vuren naar de gezworen vijand van de Franstalige liberalen, de PS?

In de Sudpresse-kranten gaf Ducarme er dus een lap op: “De PS houdt niet van de zelfstandigen”. En ook: “Ze zijn tegen elke vorm van discriminatie, behalve als het de zelfstandigen raakt”.

Bij de PS reageerden ze woest. “Wij zijn de enige échte partij voor de zelfstandigen”, liet PS-voorzitter Elio Di Rupo weten. “De vorige regeringen (waar de PS deel van uitmaakte, red.) hebben samen een aantal broodnodige maatregelen genomen voor de zelfstandigen. Sinds 2014 maakt de PS echter geen deel meer uit van de federale meerderheid en heeft de MR stelselmatig de sociale verworvenheden afgebroken, verblind door hun behaagzucht aan het adres van de rijksten en de grote ondernemers. Iederéén wordt erdoor geraakt, ook de zelfstandigen.”

Di Rupo deed er nog een schepje bovenop: “De MR is duidelijk in paniek. De verkiezingen komen eraan. De zelfstandigen weten dat ze alle kaarten in handen hebben om een andere politiek te kiezen dan die van de MR.” Ze wijzen er vooral op dat de pensioenen voor zelfstandigen onbetaalbaar geworden zijn. De PS pleit voor een veel hoger wettelijk pensioen in plaats van het huidige karige pensioen voor zelfstandigen. Want die kunnen volgens de PS niet meer zelf aan pensioensparen doen. “Welke beenhouwer, boekhouder, kapper, loodgieter of elektricien kan zich de luxe veroorloven om elke maand een bijdrage voor een aanvullend pensioen te betalen?’

Haat voor het cdH zit zeer diep nu bij de PS

De zware clash is meteen een ontkrachting van de geruchten dat er stevige toenadering bezig is tussen de PS en de MR. De Franstalige socialisten zitten nu zowel op het federale niveau als in het Waals gewest in oppositie, tot hun grote frustratie. In Wallonië werden ze buiten gekieperd door het cdH van Benoît Lutgen, een verraad dat nog altijd bitter smaakt. De PS wil op geen enkele manier nog samenwerken met de christendemocraten. Maar ze willen wel absoluut terug aan de macht komen: de oppositie maakt hen kapot, is de analyse.

De MR is daarbij dus een logische bondgenoot: als de relatie met de N-VA federaal verder verzuurt, zou de PS een alternatief kunnen bieden. Want afgelopen maanden waren er best wel wat spanningen tussen de Franstalige liberalen en de Vlaams-nationalisten, onder meer over Theo Francken (N-VA) en de dreigende houding van Bart De Wever (N-VA) om de regering op te blazen als zijn goudhaantje zou moeten opstappen. Iedereen vraagt zich af of een Michel II mogelijk is, maar de MR houdt daarbij graag wat kaarten achter de hand. En de PS is daar eentje van, bij gebrek aan alternatieven.

Maar dat is voorlopig nog niet echt zichtbaar, die vermeende toenadering. Want voor de rel rond de zelfstandigen zette André Flahaut (PS) het kot ook al eens in brand. Die kwam met het plan om in het Franstalig onderwijs Arabisch als keuzetaal in te voeren. Bij de MR reageerde ze verbolgen. “Flahaut wil enkel moslim-zieltjes winnen”, was de felle reactie van de liberalen. Om maar te zeggen: de sfeer is nog niet bepaald hartelijk, als ‘paars’ straks weer zou moeten herboren worden.

Gesponsorde artikelen