Geschiedenisvideo’s gegenereerd door AI enorm populair op sociale media


In het kort

  • Historici hebben hun bezorgdheid geuit over de nauwkeurigheid van AI-gegenereerde geschiedenisvideo’s.
  • De makers erkennen dat hun video’s eerder artistieke interpretaties zijn dan strikte historische reconstructies, maar benadrukken het belang van verder onderzoek.
  • Ondanks deze zorgen zijn historici het eens over de potentiële voordelen van deze video’s als toegangspoorten tot de geschiedenis en voor het vergroten van het publieke bewustzijn en de interesse in historische perioden.

Het is fascinerend om terug te gaan in de tijd, het oude Rome te ervaren, door middeleeuws Londen te wandelen of de uitbarsting van de Vesuvius zelf mee te maken. AI-gegenereerde video’s met deze meeslepende historische blikken hebben TikTok stormenderhand veroverd, miljoenen keren bekeken en de fascinatie aangewakkerd. Makers zoals Dan van POV Lab en Hogne achter Time Traveller POV willen de geschiedenis tot leven brengen door middel van een eerstepersoonsperspectief, kijkers leren over fascinerende periodes en nieuwsgierigheid aanwakkeren. Dat vertellen ze aan BBC.

Zorgen over nauwkeurigheid

Hoewel deze video’s ontegenzeggelijk een boeiend venster op het verleden bieden, hebben historici hun bezorgdheid geuit over de nauwkeurigheid ervan. Dr. Amy Boyington, bijvoorbeeld, beschrijft een video over middeleeuws Londen als “amateuristisch” en meer suggestief dan historisch accuraat. Ze wijst op anachronismen zoals huizen met grote ramen en een treinspoor dat door de stad loopt, elementen die in de jaren 1300 nog niet bestonden. Op dezelfde manier bekritiseert Dr. Hannah Platts een video van de uitbarsting van de Vesuvius, waarbij ze opmerkt dat deze afwijkt van het ooggetuigenverslag van Plinius de Jongere en wijst op kleinere onnauwkeurigheden zoals wijnglazen met steeltjes en eetkamerstoelen die in die tijd niet bestonden.

Mogelijkheid tot manipulaite

Dan erkent dat zijn geschiedenisvideo’s geen perfecte historische reconstructies zijn, en benadrukt hun artistieke interpretatie in plaats van strikte documentaire aard. Hij moedigt kijkers aan om verder onderzoek te doen als ze zich willen verdiepen in historische perioden die in zijn werk aan bod komen. Hogne deelt dit gevoel en zegt verantwoordelijk te zijn voor de nauwkeurigheid en transparantie van zijn video’s, vooral gezien het enorme bereik ervan.

Dr. Boyington maakt zich zorgen over de mogelijkheid van manipulatie en wijst op het risico dat individuen AI-gegenereerde geschiedenisvideo’s gebruiken om verkeerde informatie te verspreiden, zoals het ontkennen van de Holocaust. Hoewel ze erkent dat de meeste kijkers begrijpen dat de video’s niet feitelijk zijn, maakt ze zich zorgen over het jongere publiek dat de video’s als nauwkeurige historische weergaven zou kunnen zien.

Potentiële voordelen

Ondanks deze zorgen zijn historici het eens over de potentiële voordelen van deze video’s. Ze kunnen fungeren als toegangspoorten tot de geschiedenis en nieuwsgierigheid en verder onderzoek opwekken. Professor Elizabeth Frood, Egyptoloog, gelooft dat nauwkeurige en betrouwbare AI-gegenereerde inhoud het publieke bewustzijn en de interesse in historische periodes kan vergroten.

Ze benadrukt, bij BBC, echter het belang van verifieerbare bronnen en uitgebreid onderzoek bij historische reconstructies. Professor Barbara Keys wijst op de “black box” aard van deze video’s, waarbij broninformatie en transparantie ontbreken over de gegevens die gebruikt zijn om de AI te trainen. Ze noemt een voorbeeld van een video over Tsjernobyl waarin de Sovjettechnologie verkeerd werd voorgesteld omdat er beelden van na de ramp werden gebruikt in plaats van beelden van voor de explosie.

Verder onderzoek cruciaal

Hoewel AI-gegenereerde historische video’s een boeiende blik in het verleden werpen, blijven kritisch denken en verder onderzoek cruciaal om hun beperkingen te begrijpen en een accuraat historisch begrip te garanderen.

Meer
Lees meer...