Stress tijdens de zwangerschap bepaalt het geslacht van de baby

Heb je je altijd al afgevraagd hoe je lichaam bepaalt of je een jongen of een meisje krijgt gedurende een zwangerschap? Dan hebben wij het antwoord voor je. Een nieuw Amerikaans onderzoek toont namelijk aan dat stress daar voor een groot stuk verantwoordelijk is.

Moeders in wording die fysieke en mentale stress ondergaan tijdens de zwangerschap hebben minder kans op een jongen. Daarnaast hebben ze meer kans op vroeggeboorte. Dat zegt een nieuwe Amerikaans studie.

Beïnvloedbare baarmoeder

“De baarmoeder is een zeer beïnvloedbare eerste thuis”, vertelt Catherine Monk, directrice van het departement Vrouwelijke Gezondheid aan de universiteit van Colombia in de VS.

“We weten dat mannen veel kwetsbaarder zijn in de baarmoeder. Stress heeft daar alles mee te maken.” De natuur verzekert vaak dat er 105 jongens geboren worden voor 100 meisjes.

Maar in deze studie zien we iets compleet anders. Vrouwen die een hoge bloeddruk hebben en andere tekenen van fysieke stress, kregen 4 jongens voor elke 9 meisjes. Vrouwen die leden aan psychologische stress kregen 2 jongens tegenover 3 meisjes. Al de vrouwen hadden een gezonde zwangerschap.

Zwanger
Pixabay

“Andere wetenschappers zagen die vaststelling ook. De mannelijke geboortes dalen naarmate er meer stress optreedt bij de zwangere vrouwen. Ook gebeurtenissen die zich in de wereld afspelen hebben een grote invloed. Eentje daarvan is de moord op president Kennedy en de andere is de aanslagen van 9/11.”

Vrouwen die psychologische stress ervaarden, kregen vaker prematuurtjes in vergelijking met zwangere vrouwen zonder stress. Daarnaast hadden vrouwen met mentale stress ook problemen tijdens de geboorte, waardoor die vaak langer duurde in vergelijking met vrouwen die fysieke stress ervaren.

Sociale steun

Opmerkelijk aan de resultaten is dat bij moeders die sociale steun kregen tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte verdween. En dat enkel door met iemand te praten over de problemen die je ervaart tijdens de zwangerschap.

Nog verrassender was hoe meer een moeder steun kreeg tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans was op een mannelijke baby. “Sociale cohesie en sociale verbondenheid zorgen voor een buffer tegen stress. Op die manier neem je dus eigenlijk een stresspauze.”

Stress maakt deel uit van het dagelijks leven en kan ervoor zorgen dat je beter presteert. Toch moet je in de gaten houden dat stress niet de bovenhand neemt, want dat is ontzettend ongezond. Als dat geen reden is om zwangere vrouwen eens extra in de watten te leggen, dan weten wij het ook niet meer.

Meer
Lees meer...