Geslachtsverandering, toeren met Ozzy en persoonlijke teksten: wij spraken met Life of Agony vlak na hun concert op Alcatraz

Geslachtsverandering, toeren met Ozzy en persoonlijke teksten: wij spraken met Life of Agony vlak na hun concert op Alcatraz

Life of Agony stond zondag voor de tweede keer op Alcatraz. De band combineert hardcore punk met een dikke streep sludge en stoner. Pluspunt: hun zangeres Mina was vroeger een man, maar ze is van geslacht veranderd. “Ik moet niet conformeren aan jouw bekrompen religie”, riep ze naar een toeschouwer die haar stond uit te lachen. You go, girl! Newsmonkey sprak met Life of Agony-gitarist Joey Z. vlak na hun show op Alcatraz.

Gitarist Joey Z. is tevreden over het concert op Alcatraz.

Joey Z. (Life of Agony): Het ging écht goed. We hebben hier al eens gespeeld in 2014. Dat was onze eerste comeback show (sinds de geslachtsverandering van zangeres Mina, red.). Toen was het ook geweldig, we werden net zoals vandaag met open armen ontvangen. De festivalorganisatie hier weet waar ze mee bezig zijn. Shows in België gaan eigenlijk altijd goed. De fans kénnen onze nummers en zingen de teksten word voor woord mee. Eén van onze favoriete concerthallen is de Ancienne Belgique. Onze livevideo ‘River Runs Again Live 2003’ ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de band hebben we daar opgenomen.

A Place Where There’s No More Pain

De laatste plaat van Life of Agony, A Place Where There’s No More Pain, kwam dit jaar uit.

Joey Z. (Life of Agony): Die titel heeft een diepere betekenis. We willen met onze muziek een plaats creëren voor fans, waar ze veilig kunnen zijn. Ze mogen met hun problemen naar Life of Agony komen. De connectie met de fans is heel belangrijk voor ons. We willen fans een positieve uitlaatklep geven en een optimistische boodschap brengen. Dat is altijd de mission statement van Life of Agony geweest, als sinds ons begin in 1989.

Daarom schrijven we ook over ervaringen uit ons eigen leven. Ons werk is eigenlijk een open dagboek, je leert ons vanbinnen en vanbuiten kennen door onze lyrics te lezen. Daar gaan we héél ver in. Familie, ellende rondom ons … niets is off limits. Het nummer Heroin Dreams gaat bijvoorbeeld over de dood van de ouders van onze zangeres Mina, mijn tante en nonkel, door heroïnegebruik.

Invloeden van hardcore tot de Beatles tot Sepultura tot David Bowie

Life of Agony is ontstaan uit de hardcore punk van de jaren 80. Waar halen ze tegenwoordig hun inspiratie vandaan?

Joey Z. (Life of Agony): Tegenwoordig spelen veel hardcore- en metalgroepen enorm snel en heavy. Wij proberen anders te zijn door er een melodische twist aan te geven en tragere passages in onze songs te verwerken. Wat wij doen als band is al jaren geen pure hardcore meer. Je kan zeker zeggen dat er heel wat sludge in onze muziek zit. We hebben een uitgebreid resem invloeden, gaande van Sepultura tot David Bowie tot Black Sabbath tot de Beatles tot Pink Floyd. Daarom hebben we zo’n uniek geluid. Dat is door de jaren heen zo geëvolueerd. Het is niet iets dat we gepland hebben.

Trouwens, we horen nog altijd graag die bands van back in the day, die vanuit de hardcore ook een andere weg uitgegaan zijn. Denk maar aan Pantera, Clutch en Corrosion of Conformity. Zelfs van Metallica ben ik nog fan. Dat is misschien niet supercool om te zeggen omdat die mannen tegenwoordig commercieel zijn of whatever, maar hun muziek is de reden dat ik gitaar ben beginnen spelen. Als er geen Metallica was, zat ik hier dus niet met jou te praten.

Sociaal geëngageerd?

“Ik moet niet conformeren aan jouw bekrompen religie”, riep zangeres Mina, die vroeger een man was, naar een toeschouwer die haar stond uit te lachen. Is Life of Agony een band met een politieke of sociale agenda?

Joey Z. (Life of Agony): Wat Mina wil aankaarten, als ze zo’n dingen zegt, is dat er veel groepen in de maatschappij zijn die zonder meer hun oordeel over mensen vellen, bijvoorbeeld over mensen zoals Mina, die een vrouw wilt zijn. Ze wil dat mensen hun geest verruimen en minder bekrompen worden. We vinden het belangrijk dat je openstaat voor allerlei perspectieven. Maar Life of Agony is zeker geen politieke band, wél een persoonlijke band.

Op toer met Ozzy

Welke bands wil Joey Z. zelf zien op Alcatraz?

Joey Z. (Life of Agony): Korn, Amon Amarth en Sacred Reich.

Favoriete concert ooit?

Joey Z. (Life of Agony): In 1996 waren we op toer met Ozzy Osbourne en Korn. Dat was écht een onvergetelijke ervaring.

Toekomstplannen?

Joey Z. (Life of Agony): We gaan hierna nog twee weken door Europa toeren. Daarna gaan we terug naar de VS en in de herfst naar het VK. Met de feestdagen hebben we even vrij. Vanaf begin 2018 gaan we weer op toer. Op een nieuwe plaat zal je nog even moeten wachten.

Gesponsorde artikelen