Gesmolten schat: Canadezen gaan met 30.000 liter kostbaar ijsbergwater aan de haal

Gesmolten schat: Canadezen gaan met 30.000 liter kostbaar ijsbergwater aan de haal

In Canada is er een bijzondere schat gestolen: dieven hebben er hun slag kunnen slaan in Newfoundland. Daar hebben ze 9.000 dollar aan ijsbergwater meegenomen, waarschijnlijk bedoeld voor de vodkaproductie.

Zou jij water stelen als je de kans had? Dan ben je dom, zeker als je toevallig je slag wil slaan in Newfoundland, Canada. In Port Union, een kuststadje in Canada, zijn dieven er namelijk aan de haal gegaan met 30.000 liter ijsbergwater, dat er geoogst en verwerkt wordt. De buit zou zo’n 9.000 dollar waard zijn.

30.000 liter water

Ook in de war door de hallucinante prijs van 30.000 liter water? Tja, ijsbergwater is dan ook één van de duurste soorten water ter wereld. Het is namelijk het zuiverste water ter wereld en het wordt gebruikt voor eersteklasseproducten, vooral alcohol. Maar ook in cosmetica wordt er wel eens ijsbergwater gebruikt en het goedje wordt ook apart verkocht. Zo’n fles krijg je niet voor niets, er hangt een prijskaartje van tientallen tot honderden dollar aan vast.

Het water uit Port Union was bedoeld om vodka van te maken. Volgens de Canadese politie is het Ijsbergwater tot 12.000 dollar waard. De dieven hebben de buit meegenomen in een tanker met een truck voor, of hebben een tanker in zijn geheel meegenomen met een tractor ervoor. De buurt wordt nog steeds afgezocht.

Maar zoals je wel kan denken, moet zo’n puur product ook juist behandeld worden. Volgens de personeelsleden van de fabriek in Port Union, is het ijsbergwater dat gestolen werd, dan ook sterk besmet.

Wat is ijsbergwater?

Hoe krijg je in vredesnaam water uit een ijsberg? Da’s een proces dat al jaren aan de gang is, maar het is ook moeilijk én gevaarlijk. De ijsbergen worden ‘afgekalfd’ van een ijsberg in Groenland, maar kunnen omrollen in fracties van seconden, wat het gevaarlijk maakt om er in de buurt te zijn. Maar het water dat je verkrijgt door het smelten van een ijsberg, is uitzonderlijk puur.

In de lente passeren er ijsbergen in Newfoundland en Labrador, op dat moment slaan ijsbergjagers hun slag. De dichtheid van het ijs is zodanig hoog dat er geen vervuilende deeltjes in kunnen zitten én dat de ijsblokken zelfs niet doordringbaar zijn door het omliggende zoute water. Gevolg: pure H20 als de ijsbergblokken gesmolten worden.

Omdat het zo gevaarlijk is om ijsbergen af te kalven, het een seizoensgebonden werk is en de manuren voor ijsbergwater zo hoog liggen, is het een duur product.


Nutella-diefstal

Het is niet de eerste keer dat dieven aan de haal gaan met een opvallende buit. Zo werd in Canada al eens bijna een miljoen liter esdoornsiroop gestolen. Dat zorgde nog net niet voor een nationale paniekaanval: esdoornsiroop is zowat de mascotte van Canada. In 2009 pikte een Nieuw-Zeelands koppel 20 kilogram cheddar.

Er werden ook al eens 300 paletten Red Bull gestolen.

Maar soms gaan de voedingsdiefstallen ongemerkter voorbij. De universiteit van Columbia moest vaststellen dat er elke week (!) 3.000 dollar aan Nutella verdween uit de cafetaria’s van de studenten. Er werden maatregelen genomen. In Duitsland stalen dieven vorig jaar zo’n 8.000 grote potten Nutella.

Daar stopt het niet als het over chocolatey goodness gaat. In Zwitserland, de chocoladehemel voor wie niet van Belgische chocolade houdt, vervalsten dieven de papieren voor 33 paletten (!) chocolade of zo’n 18 ton. De enige reden waarom we weten dat de chocolade gestolen is? De douane kreeg zogezegd twee keer na elkaar dezelfde paletten over de vloer. Toen was de gestolen chocolade echter ver weg.

Gesponsorde artikelen